OYAK Renault'ta metal işçileri grevi sürüyor

Metal işçileri grevi devam ediyor. Birleşik Metal-İş grevini sürdüren işçiler, işten çıkartılan arkadaşlarının geri alınmasını ve Renault'un konu hakkında açıklama yapmasını bekliyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası'na bağlı metal işçileri grevi sürdürüyor. Bursa'da Renault'ta başlayan metal işçileri grevinde işçiler, işten çıkartılan arkadaşlarının işe geri çağrılmalarını istiyorlar. Ayrıca işçiler fabrika yönetiminin de konu hakkında açıklama yapmasını istiyor. Birleşik Metal-İş Sendikası öncülüğünde gerçekleştirilen grevde işçiler kıdem tazminatı, esnek çalışma saatleri ve kiralık işçi sistemine karşı bir duruş sergiliyorlar. Renault fabrikasında sendikalı işçilerin sendikal tercihlerinden dolayı baskı altında tutulduğu iddiasının yanı sıra hükümetin TBMM'ye sevk ettiği özel istihdam büroları eliyle işçi kiralama sistemi ve esnek çalışma modellerini içeren yasa tasarısını da protesto ediyor.

Reklam
Reklam

Oyak Renault Fabrikası'nda işten çıkarılan arkadaşlarına destek olmak isteyen Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri, bu uygulamadan vazgeçilerek arkadaşlarının işe geri çağrılmalarını ve fabrika yönetiminin konu hakkında bir açıklama yapmasını istiyor. Oyak Renault, Bursa fabrikasında Pazar günü teknik nedenlerle durdurulan üretimin bugün kısmen başladığını açıklarken, fabrikada örgütlü işçi sendikası ise çalışanların 10 işçinin işten çıkarılmasını protesto ettiğini ve üretimin başlamadığını belirtti.

İŞÇİLER YÖNETİMİ PROTESTO ETTİ

Birleşik Metal-İş Sendikası öncülüğünde sendika üyeleri Oyak Renault'ta yaşanan işten çıkarmaları bugün protesto etmek için fabrika çevresinde toplanmaya başladı. Bursa-Mudanya karayolundaki fabrika önünde toplanan işçiler yolu trafiğe kapatmak isteyinde polis işçilere müdahalede bulundu ve bazı işçiler gözaltına alındı.

"ÖRGÜTLENMEMİZİ KIRMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Fabrikadaki işçilerin çoğunun bağlı olduğu Birleşik Metal-İş sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar, şirketin dün 10 kişiyi işten çıkarmasının ardından bugün işçilerin bu durumu protesto ettiğini ve bunun üzerine üretimin şirket tarafından başlatılmadığını söyledi. Atar, "Şirket dün sabah itibariyle 10 kişinin işten çıkarıldığını duyurdu. Bunlar da Birleşik Metal-İş sendikasının bölümlerde bulunan sözcü işçiler, özellikle örgütlenmemizi kırmaya çalışan işten çıkarmalar" dedi. Atar, yaklaşık 2,000 işçinin fabrika önünde beklediğini ve polis tarafından çevrelendiğini ifade ederek, "Fabrika içindeki işçi arkadaşlarımız yönetimden bu sorunlara çözüm bulunmasına yönelik bir açıklama bekliyor... Şu anda fabrikada üretim yok" dedi.Atar, fabrika önünde ve çevresinde bulunan işçilere polisin biber gazıyla müdahale ettiğini, 15 işçinin de gözaltına alındığını söyledi.

Reklam
Reklam

"FRANSIZ YÖNETİMİ İŞÇİLERE FRANSIZ KALMASIN"

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası Bursa Temsilcisi Ayhan Ekici, Bursa’daki Oyak Renault Fabrikası'ndaki çıkarılan 10 işçi işlerine iade edilinceye kadar eyleme devam edileceğini belirterek, şöyle dedi:

"Fransız yönetimi Türk işçisine 'Fransız' kalmasın. Burada sendikal ihlallerinin yaşandığı bir ülkede yaşıyoruz. İşçiler istemeseler de 35 yıl o sendikaya aidat ödedi, orada kaldı. Ama artık böyle değil. Bir yıldan bu yana Türkiye’de çok şeylerin değiştiğini görmesi lazım Fransız yönetiminin. Artık Türk Metal, MESS ve Çalışma Bakanı ile ilgili gerekli girişimleri durdurup işçisinin yüzüne dönüp bakması lazım. 1 sene önce yaptığı protokolün arkasında durması lazım. Renault yönetiminin imzası var, işçilere söz vermiştir. 'Burada sözcü seçimini ve iyileştirme yapacağız' diyerek söz verip işçileri içeri sokmuştur. Burada duran arkadaşlarımız sadece bunu istiyor. Bununla birlikte sendikasını kabulünü istiyor."

Fabrikanın emniyet önlemi almak için üretimi durdurduğunu kaydeden Ekici, "Arkadaşlar bir araya gelmesinler, içeride bir yaptırıma maruz kalmasınlar diye vardiyaları iptal ettiler. Ama bu fabrikaya işçiler girecek. Bunun dönüşü yok. Burada bakanlar değil, işçiler çalışacak. O yüzden işçilerin taleplerini görmesi lazım" diye konuştu.

Reklam
Reklam

OYAK RENAULT'TAN İŞTEN ÇIKARMA AÇIKLAMASI

Metal işçileri grevinin yaşandığı Oyak Renault'ta yönetim yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamada fabrikada çalışmaların kısmen devam ettiği belirtilirken, işçilerin işlerine son verilmesi hakkında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bazı operatörler disiplin cezasından dolayı işten çıkartılmaları protesto ediyor. 10 Şubat tarihinde üst üste tekrarlanan olaylara istinaden OYAK Renault yönetimi konuyla ilgili disiplin araştırması başlatmış olup, detaylıanazilz ve kanıtların toplanması gerçekleştirildi. Elde edilen sonuçlara göre şirketin işleyişinin kesintiye uğramasında belirleyişici rol oynayan 10 çalışanın disiplin komitesi tarafından sözleşmelerinin sonlandırılmasına karar verildi. Bu karar ilgili çalışanlara dün bildirildi."