Öykam, Birinci Kuruluş Yıldönümüne Yeniliklerle Hazırlanıyor

Ödemiş merkezli ancak Küçük Menderes Havzası’nın tümünü kapsayan bir bölge kent arşiv ve müzesi olan...

Ödemiş merkezli ancak Küçük Menderes Havzası’nın tümünü kapsayan bir bölge kent arşiv ve müzesi olan Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM), “Yunan Ordusu Anadolu’da” başlıklı fotoğraf ve obje sergisiyle Uşak’a çıkarma yapmaya hazırlanıyor.

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, ilçede açılan “Yunan Ordusu Anadolu’da” başlıklı fotoğraf ve obje sergisinin kent dışına da taşındığını, gerçekleştirilen 3 serginin de çok büyük ilgi gördüğünü söyledi. Keskin, sergiyi İzmir’in işgal tarihi olan 15 Mayıs tarihinde İzmir’de de açmak istediklerini, Uşak’ta yapılacak serginin ardından, önce Ankara, andından da İzmir sergisine hazırlanacaklarını söyledi.

Reklam
Reklam

ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Engin Berber de, Ödemiş’ten sonra Bergama, Balıkesir ve Burhaniye’de, yaklaşık 10 bin ziyaretçinin gezdiği serginin konusu ve koleksiyon itibariyle Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi. Serginin Uşak’tan sonra da seyahat etmeye devam edeceğini kaydeden ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Berber, nisan ayında Ankaralılar ile buluşmak üzere hazırlıkların son aşamaya geldiğini bildirdi. Berber, “Sergilenen koleksiyonda, Yunan topçusunun Türk siperlerine fırlattığı top mermilerinin boş kovanları, top mermisi başlıkları, Yunan Ordusu’na kayıtlı piyade tüfekleri ile tabancalar, süngüler, fişekler, Ödemiş’teki Yunan Karargâhı Mızıka Takımı’ndan kalma çalgı aletleri, madalyalar, matara, hücum borusu, dürbünler ve daha bir çok o döneme ait malzeme bulunuyor” dedi.

Ödemiş Rum-Ortodoks cemaati ve cemaate bağlı kurumlardan ele geçmiş çeşitli eşyalar ile 30x40 ölçülerinde ve bazıları Yunanistan’da bile bilinmeyen 60’dan fazla fotoğraf ve İzmir’in işgaline tanıklık etmiş İtalyan Ressam Vittorio Pissani’nin, işgal günü ve sonrasını canlandıran 9 yağlı boya tablosunun imitasyonlarını da içeren koleksiyona, Uşak’a götürülmek üzere tam takım gerçek kıyafetler giydirilmiş bir Ödemiş Efesi mankeni de eklenecek.

Reklam
Reklam

Uşaklı tarih severler ve kültür dostları için, kısa metrajlı belgeseller aracılığıyla Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi ve Ödemiş’i tanıtan sinevizyon gösterilerinin de yapılacağını söyleyen Prof. Dr. Berber, giydirilmiş çok sayıda mankenle görsel zenginliği artırılan serginin anlatım panolarının iki dilli (Türkçe-İngilizce) olduğunu ve yardım alınmadan gezilebileceğini söyledi.

Uşak Kent Tarihi Müzesi Projesi’ni iyi bildiklerini sözlerine ekleyen Berber, yakın geçmişi hatırlatma ve tarih bilinci oluşturmayı amaçlayan ‘Yunan Ordusu Anadolu’da’ sergisi aracılığıyla bu projeye katkı sunacak olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Yunan Ordusu Anadolu’da başlıklı sergide, Yunan işgali altında bulunduğu günlerde çekilmiş Uşak fotoğrafları da bulunuyor.

16 Şubat 2013 Cumartesi günü saat 15.00’te açılacak sergi, 26 Şubat’a kadar açık kalacak.

1. YILA İLK KİTAP

Öte yandan 1’inci kuruluş yıldönümüne iki yenilikle hazırlandıklarını açıklayan Müdür Prof. Dr. Engin Berber, ÖYKAM yayınlarından piyasaya çıkacak “İzmir Yangını Hakkında Ön Rapor ve Ödemiş-Birgi Yangını” başlıklı kitabın Hızırlıklarını sürdürdüklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Ayrıca müze içinde yeni bir oda oluşturmaya başladıklarını da ifade eden Berber, “ÖYKAM, Türkiye’deki kent müzeleri içinde, ayırdığı alan ve koleksiyon zenginliği bağlamında en iddialı kunduracı odası için çalışmalarını hızlandırdı” dedi.

Ödemiş’i beslemiş ve beslemekte olan önemli zanaatlardan olan kunduracılığın, meslek olarak ve ürünleriyle çocuklar ve gençlere tanıtılmasını önemsediklerini belirten Berber, “Bu amaçla tarihi değeri olan yemeni, terlik, kundura ve çizme koleksiyonları bulup ediniyoruz. Kundura Odası, Berber, Eczane ve Tütün Odası’ndan sonra üçüncü tematik animasyon odası olacak. Bundan sonraki hedefimiz de tarım odası olacak” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz