Öymen: "Suriye ile yapılan anlaşma olumlu"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Suriye ile imzalanan Stratejik İşbirliği Anlaşmasını “memnuniyet verici bir gelişme” olarak değerlendiridi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Suriye ile imzalanan Stratejik İşbirliği Anlaşmasını “memnuniyet verici bir gelişme” olarak değerlendirirken Türkiye’nin Suriye ile ilişkilerinin önemli bir boyutu olan Suriye-İsrail arasındaki arabuluculuk rolünün sona erdiğini anımsatarak bu durumun “Türkiye için büyük bir darbe” olduğuna dikkat çekti.

Suriye ile imzalanan “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Anlaşması”nı ANKA’ya değerlendiren Öymen, Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerini iyileştirmesinin olumlu bir gelişme olduğunu, bunu memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Öymen, bu olumlu gelişmelere karşın Türkiye’nin Suriye ile ilişkilerinin önemli bir boyutu olan Suriye-İsrail arasındaki arabuluculuk rolünün sona erdiğine dikkat çekerek “Bu, Türkiye için büyük bir darbedir. Suriye ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi ne kadar önemliyse bölgeye yönelik olarak yapacağımız çalışmalarda Suriye’nin rolü de önemlidir ve orada görüyoruz ki Suriye ile İsrail arasındaki görüşmelerde hem başarılı olamamışız, hem de arabuluculuk rolümüz sona ermiş” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Suriye ile vize muafiyeti sağlanmasını da “olumlu bir gelişme” olarak değerlendiren Öymen, “Türkiye, Suriye’de sağladığı bu vize muafiyet başarısını maalesef çok haklı olduğu halde, hukuk yanında olduğu halde AB’de başaramıyor” sözleriyle değerlendirdi. Öymen, AB ile üyelik müzakerelerine başlayan ülkelerin vatandaşlarının Schengen Anlaşması’nı imzalayan AB ülkelerine vizesiz seyahat edebildiklerini, Bulgaristan ve Romanya ile müzakereler sağlanırken vizenin kaldırıldığını, ancak Türkiye’ye bu hakkın tanımadığını anımsattı.

-“DIŞ POLİTİKA DA KAYMA MI?”-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Suriye ile imzalanan Stratejik İşbirliği Anlaşmasının başta İran olmak üzere diğer bölge ülkeleriyle de imzalanabileceği sözlerini ise Öymen, şöyle değerlendirdi:

“Burada ilginç bir tablo var karşımızda. Türkiye’nin esas mensubu olduğu bölge, değerler sistemi itibariyle AB ülkeleri bölgesi. Şimdi o bölgeye mensup, AB’ye mensup komşularımızla vize muafiyet anlaşmamız yok. Ne Yunanistan, ne Bulgaristan, ne Romanya, ne diğer herhangi bir AB ülkesiyle. Buna mukabil aynı ittifak içinde bulunmadığımız Suriye ile bunu yapıyoruz, diğer İslam ülkeleriyle bunu yapıyoruz. Bu, Türkiye’nin dış politikasında bir kaymaya mı işaret ediyor, bir farklı değerler sistemine mensup ülkelerle daha yakın ilişkiler kurulmaya mı çalışılıyor sorusunu akıllara getiriyor. Aynı değerler sistemini paylaştığımız, laik, demokratik, özgürlükçü dünya görüşünü paylaşan ülkelerle ilişkimizi geliştiremiyoruz. Buna mukabil bizden farklı dünya görüşünü benimseyen ülkelerle ilişkilerimize ağırlık veriyoruz. Bu, dikkatten kaçmıyor.” (ANKA)

Reklam
Reklam