Öymen’den Başbakan’a “Kıbrıs” sorusu

“Kıbrıs’ta Türk Hükümeti adına asker çekme taahhütte bulunmanız Türk tarafının müzakere pozisyonunu zayıflatmamış mıdır”

ANKARA (ANKA) -CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen Başbakan Erdoğan’a “Kıbrıs’ta Türk Hükümeti adına asker çekme taahhütte bulunmanız Türk tarafının müzakere pozisyonunu zayıflatmamış mıdır” diye sordu.

Öymen Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde Başbakan Erdoğan’ın 2 Mart’ta verdiği demeçte bir anlaşma olduğu takdirde Türk askerinin Kıbrıs’tan çekileceğine dair bir ifade kullandığını söyledi. Öymen Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

"Kıbrıs’taki müzakereler KKTC ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi arasında sürdürülmektedir. Bir antlaşmaya varıldığı takdirde 1960 Londra ve Zürih Antlaşmalarında olduğu gibi bunun TBMM tarafından onaylanması gerekecektir. Bu aşamada Türkiye müzakerelerin tarafı değildir. Hal böyle iken Türk Hükümeti adına asker çekme taahhütte bulunmanızın Türk tarafının müzakere pozisyonunu zayıflatmamış mıdır? Taraflar arasında bir antlaşmaya varıldığı takdirde Türkiye’nin izleyeceği tutumun TBMM’nce kararlaştırılacağı ortadayken ve Mecliste siyasi partiler arasında herhangi bir danışma yapılmamışken ve mutabakata varılmamışken TBMM’ni bağlayacak bir beyanda bulunmanız Anayasamızdaki kuvvetler ayrımı ilkesi ile bağdaşmakta mıdır? Kıbrıs’tan Türk askeri çekildiği takdirde Kıbrıslı Türklerin güvenliğinin nasıl sağlanacağı düşünülmektedir? Bu konu Milli Güvenlik Kurulu’nda ele alınmış mıdır? Kıbrıs Rum lideri Hristofyas Kofi Annan planının öldüğünü ilan etmişken o planın asker çekme bölümünün Türkiye tarafından geçerli sayılabileceği yolunda ifadelerde bulunulması isabetli olmuş mudur? Kıbrıs Rum Meclisi Türkiye’nin garantörlük haklarının reddeden bir karar alarak tutumu büsbütün sertleştirmişken, Türkiye’nin tavizkar bir tutum izleyebileceği izlenimini veren bir tavır sergilemeniz bulunacak çözümün adil ve dengeli olması hedefimize uygun düşmüş müdür?"(ANKA)

Reklam
Reklam