Öz güven nasıl yazılır, öz güven kelimesinin yazımı nasıldır? Öz güven ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Kişinin kendine olan güveni ve sevgisini ifade eden öz güven kelimesi günlük yaşamda da sık rastlanılan sözcüklerden biridir. Yazımı karıştırılarak yanlışlıklara sebep olan kelimelerden biri de bu kelimedir. Türkçe yazılması ve okunması oldukça kolay bir dil olmasına rağmen bazı kelimeler yaygın olarak yanlış yazılıyor. Bu kelimelerin doğru yazılışını bilmek yazım yanlışı olmadan cümle kurmak için gereklidir. Peki, öz güven kelimesinin yazımı nasıldır?

İki farklı sözcükten oluşan birleşik kelimelerin yazılışları kafa karıştırıcı olabiliyor. Bazı birleşik sözcükler ayrı yazılırken bazıları ise bitişik şekilde yazılır. Bu durum ile alakalı kurallar Türk Dil Kurumu tarafından yayınlanmıştır. İki sözcükten oluşan öz güven bazı yerlerde bitişik yazılırken bazı yerlerde ayrı olarak yazılır. Pek çok yerde öz güven ya da özgüven olarak karşılaşılan kelimede yanlış yapmak oldukça mümkündür. Bu sözcüğün doğru yazımını bilmek yazım yanlışı yapmadan yazı yazmak için gereklidir.

Reklam
Reklam

Öz güven nasıl yazılır?

Dilimizde iki kelimenin yan yana gelişi ile oluşan pek çok sözcük vardır. Bu sözcüklerden biri de öz güvendir. Öz güven yazımı bazı kaynaklarda bitişik olarak görülse de bu yazım yanlıştır. Sanılanın aksine bitişik değil ayrı olarak yazılmalıdır. Öz güven TDK kurallarına göre ayrı şekilde yazıldığı görülür. Sözcüğün doğru kullanımı iki kelimenin ayrı ayrı yazılması ile meydana gelen öz güven şeklidir. "Öz güven bitişik mi yazılır?" yoksa "Öz güven ayrı mı yazılır?" sorusunun cevabı, ayrı yazılışının doğru olduğudur.

Öz güven doğru yazılışı ile ilgili örnek cümleler

Türk Dil Kurumu sözlüklerinde ve Türkçe imla kurallarında öz güven sözcüğünün doğru yazımının ayrı şekilde olduğu belirtilmiştir. Özgüven şeklindeki kullanımda imla hatası vardır. Akıcı ve yazım yanlışı olmadan paragraf oluşturmak için cümle içinde geçen öz güven sözcüğü ayrı olarak kullanılmalıdır. Öz güvenin doğru ve yanlış yazımına örnek cümleler ile bakılabilir:

Reklam
Reklam
  • Üst üste yaptığı hatalar onun öz güvenini büyük oranda düşürdü. (Bu cümle doğru kullanıma örnek verilebilir.)
  • Çocukların özgüveninin temeli doğduğu ve büyüdüğü evde oluşur. (Bitişik şekilde kullanılan özgüven sözcüğü yanlış kullanıma örnek olarak gösterilebilir.)
Anahtar Kelimeler: