Öz Orman-İş Şube Başkanı Fidan: Geçici Orman Işçilerine Kadro Verilmeli

Öz Orman-İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Ramiz Fidan, Orman Kanunu'nda yer alan 5 ay 29...

Öz Orman-İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Ramiz Fidan, Orman Kanunu'nda yer alan 5 ay 29 günlük çalışma sisteminin ortadan kaldırılarak 350'si Balıkesir'de olmak üzere Türkiye genelinde toplam 7 bin 600 geçici işçinin kadroya alınmasını istedi. Fidan, "Ormancılık faaliyetleri sadece yangınla mücadele değil, yılın 12 ayında devam eden bir süreci ifade ediyor." dedi.

Ramiz Fidan, yaptığı açıklamada, ormancılık iş kolunda yürütülen işlerin, pancar, tütün ve çay işçiliğinde olduğu gibi kampanya dönemiyle sınırlı varsayıldığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Yasada orman yangınlarıyla mücadele faaliyetlerinin de mevsimlik kampanya işi kabul edilerek, vizeli geçici/mevsimlik işçilerin çalıştırılmasına 6 ay üst sınır konulduğunu ifade eden Fidan, kadrolu işçilerin emekli olduklarında kadrolarının iptal edildiğini yerine, kadrosuz ve geçici işçilerin alındığını hatırlattı. Fidan, işçilerin üçte birinin yılın yarısında çalıştırılmadığı için ormancılıktaki hizmetlerin aksadığını ileri sürdü.

Yasadaki 5 ay 29 günlük sınırın, yangınla mücadele ve ormancılık faaliyetleri yönünden sorunun sadece kısa vadede çözümüne yaradığına dikkat çeken Ramiz Fidan, "6831 Sayılı Orman Kanunu'nda, 1 Haziran ile 31 Ekim arasını orman yangınları yönünden riskli dönem olarak düzenleniyor. Güvenlik tedbirlerinin alınması yasal zorunluluk olarak öngörülüyor. Yasadaki sınırlama ormancılık faaliyetlerinin bütünü düşünülmeden, sadece yangın mevsimi dikkate alınarak getirilmiş. Geçici işçiler için daimi kadro olması gerekiyor." dedi.

Belediye ve özel idarelerdeki sözleşmeli memurların kadro sorununun çözüldüğünü hatırlatan Fidan, hükümetin orman işçilerini de mağdur etmeyeceğine inandığını vurguladı.

Reklam
Reklam

Fidan, şöyle devam etti: "Yangın sezonunda çalışan işçiler sezon sonunda işten çıkarılınca da işyeri kapanmamakta ama temel ormancılık faaliyetleri devam etmektedir. Yangın mevsimi bittikten sonra, ormanda dikim işleri başlar. Dikim işleri bitince teraslama başlar. Teraslama bitince tüpleme işleri başlar. Tüpleme bitince tohumlama işleri başlar. O da bitince bakım işleri başlar. Sonra yine yangın mevsimi gelir. Diğer taraftan, ormandaki üretim faaliyetleri de devam eder. Ormandaki işler, 12 ay boyunca kesintisiz sürüp gider. Yangın işçilerinin 5 ay 29 gün çalıştıktan sonra yapacakları temel ormancılık faaliyetleri vizesizlik ve 5620 Sayılı Kanun'un yasaklaması nedeniyle, taşeron firmalardan hizmet satın alınmak, ya da temel ormancılık faaliyetleri taşeronlar aracığıyla yapılmak zorunda kalınıyor. 5620 Sayılı Yasa'daki 5 ay 29 günlük sınırın, yangınla mücadele ve ormancılık faaliyetleri yönünden kaldırılması, sorunun kısa vadede çözülmesini sağlıyor."

Ülke topraklarının üçte birinin ormanlık alanlardan oluştuğuna işaret eden Fidan, orman işletmelerinin, yangına daha etkin müdahale edebilmesi için, mücadele ekiplerinin sayısını artırması gerektiğini savundu. Kulelerde 2 olan görevli sayısının üçe çıkarılması gerektiğini belirten Fidan, "Bu da daha fazla kadrolu işçiyi gerektiriyor. Orman teşkilatımızın aldığı etkin tedbirler ve işçilerimizin özverili çalışmasıyla, ülkemizde olduğu gibi Balıkesir'deki orman yangınlarıyla mücadelede elde edilen başarı göz ardı edilemez. Emekli olan kadrolu işçilerin yerine geçici işçi alınmasından dolayı, bugün kadrosuz işçi sayısı 7 bin 600'ye yükseldi. Hükümetimizin, ormanlarımıza emek veren işçilerimizin de haklı taleplerinin karşılanacağını umuyoruz." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: