Özak'tan duble yollar eleştirisine yanıt

Ankara - Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, duble yolların kalitesi konusundaki eleştirileri değerlendirirken, bu yollar konusunda bir tercihin söz konusu olduğunu söyledi.

Tercih olarak 'Türkiye yalnız beton asfalt yapacak' denilip yılda 300-400 kilometre yol yapılabileceğini ya da sathi kaplama olarak yılda 1500-2000 km yol yapıp, 2 yılda bir tekrar sathi kaplamanın yenilenebileceğine işaret eden Bakan, "Biz sathi kaplamayı seçtik. Ömrü uzun değildir ama yavaş yavaş beton asfalta geçiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Özak, Karayolları Genel Müdürlüğünün yalnız Türkiye'de değil, tüm dünyada yol yapmasını en iyi bilen kurumlar arasında yer aldığını hatırlattı.Türkiye'de şu anda 8 bin 652 kilometre beton asfaltlı yol bulunduğunu, bunu süreç içinde artıracaklarını ifade eden Özak, "Bunu hemen şu anda yapmamız zor. Niyetimiz de yok bu konuda. Niye? Sathi kaplama yapıyoruz, yolları açıyoruz, (Kazalar olmasın, kafa kafaya çarpışmalar olmasın) diyoruz. Gerçekten olmuyor" diye konuştu.

Özak, duble yolların trafik kazalarına etkisine yönelik soruyu yanıtlarken de 1950-2002 yılları arasında 4 bin 326 km duble yol yapıldığını, 2002-2006 döneminde ise 6 bin 616 km duble yolun trafiğe açıldığını belirterek, "İstatistiklerde de görüyoruz, bu, çok fazla sayıda kazanın, ölümün azalmasını sağladı" dedi.