Özal'ın adı hafızalardan silinmek isteniyor

Demokrat Parti (DP)’ye devreden Anavatan Partisi Genel Merkezi’ne ait binanın bir kısmı yıktırılarak yerine bir...

Demokrat Parti (DP)’ye devreden Anavatan Partisi Genel Merkezi’ne ait binanın bir kısmı yıktırılarak yerine bir iş merkezi yapılıyor. DP, bunun için kat karşılığı bir inşaat firması ile anlaşarak, arsa ve binayı firmaya verdi.
Turgut Özal’ın kişisel eşyalarının yer aldığı bir müze ile ANAP dönemine ait önemli bilgi ve belgelerin bulunduğu binada, böyle bir çalışma başlatılmasına Anavatan Partisi eski kurmayları tepki gösteriyor. Eski ANAP’lılar, binaya verilecek ufak bir zararla Özal’ın manevi mirasına saygısızlık yapılacağı uyarısında bulunuyor.
Binanın yapımında bizzat Turgut Özal tarafından görevlendirilen Anavatan Partisi Eski Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Özdemir, binanın yıkılmasını saygısızlık olarak değerlendiriyor. Turgut Özal’ın fikirlerinin geliştirilmesi ve araştırılması için binanın yaşatılması gerektiğini ifade eden Özdemir, Anavatan Partisi binasının Türkiye’nin ilk fonksiyonel parti binası olduğunun açıkladı.
Eski ANAP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Fırat ise binanın yıkılmasının Özal’ın manevi şahsiyetine zarar verdiğini kaydederek, Turgut Özal’ın anılarının yaşatılması gerektiğini vurguladı.
Eski Sağlık Bakanı ve ANAP kurucusu Halil Şıvgın ise bugün Türkiye’nin dünyada saygın bir noktaya gelmesinde önemli katkısı bulunan Turgut Özal’ın anısının yaşadığı bir yerin yıkılmasını doğru bulmadığını ifade etti. Şıvgın, Özal’ın adının hafızalardan silinmeye çalışıldığına dikkat çekti. Özal düşüncelerinin tamamen yok edilmesi için ANAP’ın maddi varlığının yok edilmek istendiğini kaydeden Dinçerler de Turgut Özal’ın maddi terekesine sahip çıkacak, eski parti kurucuları ve il başkanlarının tümünün harekete geçmesini istedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan DP yetkilileri ise çelişkili açıklamalarda bulundu. Parti Basın Müşaviri Emin Varol, Anavatan Partisi binasına zarar verilmediğini, sadece partinin arazisine bir iş merkezi yapıldığını belirtirken; DP Genel Sekreteri Vedat Çınarlı ise binanın bir bölümünün yıkılacağını doğruladı. Genel Sekreter Çınarlı, binanın ihaleyle kat karşılığı bir inşaat firmasına verildiğini açıkladı.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE'NİN FONKSİYONEL ANLAMDAKİ İLK PARTİ BİNASIYDI"
Eski ANAP Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Özdemir, parti binasının yapımında bizzat Turgut Özal tarafından görevlendirilen isimdi. İbrahim Özdemir, Anavatan Partisi’ne ait bir bina yapmak üzere Özal’ın talebi ile çeşitli Avrupa ülkelerine giderek, orada çeşitli parti binalarını tetkik etti. Ülkeye döndüğünde ise projeyi hazırlayarak, Özal’a ulaştırdı. Turgut Özal, projenin hemen hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması için talimat verdi. O gün alınan bu kararla birlikte aslında Türkiye’de bir ilk gerçekleşti. Zira, Türkiye’de ilk defa bir parti, fonksiyonel anlamda bir parti binasına kavuşacaktı. Özdemir, bu önemli görevin farkında olduğu için inşaatın başında bizzat bulundu.
Turgut Özal vefat ettikten sonra, parti binası ile ilgili birçok proje gündeme gelmişti. “Bina, satılsın mı, kalsın mı?” tartışması yapılmıştı. Bazı kurum ve kuruluşlar da Özal’ın adının yaşatılması için binanın daha hayırlı işlerde kullanılması için çalışma başlatmıştı. Bu kapsamda çalışma başlatan Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği, binayı alıp Turgut Özal adına bir üniversite kurmayı dahi teklif etmişti. Hatta bazı partililer ise Özal ve fikirlerinin yaşaması için binanın bir siyasi düşünceler merkezi yapılması önerisinde bulunmuştu. Ancak, bu önerilerin hiç biri kabul edilmedi. DP yönetiminde bulunan parti binasının bir kısmı bugün yıkılmakla karşı karşıya.
Anavatan Partisi, DP ile birleştikten sonra 13 bin metrekarelik arsanın hak sahibi DP oldu. Bina, DP’ye devredildikten kısa süre sonra da çeşitli çalışmalar başlatıldı. Ve binanın Dışişleri Bakanlığı’na bağlı bölümü boşaltıldı. Boşaltılan kısmın yıkılacağı belirtiliyor.

Reklam
Reklam

“BİNANIN YIKILMASI SAYGISIZLIK”
Binanın yıkılmasına ANAP’ta emeği geçen eski parti kurmayları tepki gösteriyor. Bu tepkiyi dile getirenlerden biri de Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Özdemir. Binanın yapılmasında bizzat Turgut Özal tarafından görevlendirilen bir isim olduğunu kaydeden Özdemir, çalışmaları, kendisi ve oluşturduğu bir ekibin yürüttüğünü kaydetti. İbrahim Özdemir’e göre, binanın yıkılması tamamen bir saygısızlık. DP’nin böyle bir karar almasında muhtemelen paraya duyduğu ihtiyacın etkili olduğunu belirten İbrahim Özdemir, “Özal’a saygı duyuyorlarsa mutlaka ona gereken değeri verir ve bu binanın içinde Anavatan’ın anılarını, hizmetlerini, düşüncelerini yaşatacak bir şekilde bir şey yaparlar. İnşa edilen binanın sadece iş merkezi olduğunu düşünmüyorum.” diye konuştu.
Erkan Mumcu döneminde de, binanın satışının ve farklı bir şekilde değerlendirilmesinin görüşüldüğünü açıklayan İbrahim Özdemir, bunun için hukuki düzenlemelerin yapıldığını ancak “Siyasi partilerin ticaret yapmaması” yasağını hatırladıklarından dolayı bu çalışmalarını durduklarını kaydetti. Siyasi partilerin ticaret yapmama yasağının DP için de geçerli olduğunu hatırlatan Özdemir, binanın izinsiz bir şekilde yıkılması durumda, ANAP kurucularının dava açabilecekleri uyarısında bulundu. DP binasının, en iyi değerlendirimesi için devlete devredilmesi gerektiğini belirten İbrahim Özdemir, “Benim şahsi fikrim, binanın yerine, Özal fikri ve felsefesinin yaşatılacağı bir akademik çalışma ve araştırma merkezinin inşa edilmesidir.” diye konuştu.
Binanın yıkılmasına tepki gösteren bir başka isim ise ANAP eski Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Fırat. Fırat, binanın yıkılmasını “Yanlış yapıyorlar.” diye değerlendirirken; yapılanı “koca bir saygısızlıktır.” olarak nitelendirdi. O binadan rahmetli Özal’ın kurduğu Anavatan Partisi’nin tabelasının kaldırılmasının bile kendileri için bir hüzün olduğunu kaydeden Eski ANAP Genel Başkan Yardımcısı Fırat, şöyle konuştu:
“Binanın yapılmasında ve hazırlanmasında genel başkan yardımcısı olarak gece gündüz demeden çalıştım. Parti birleştirildikten sonra da ‘Binayı Turgut Özal Vakfı’na bağışlayın. Siz birleşecekseniz, birleşin. Ne yapacaksanız yapın.’ dedik. Ancak, yetkililer bize yeni bir vakıf oluşturacaklarını, bu binaları da o vakfa bağışlayacaklarını ve binanın maneviyatını yaşatacaklarının sözünü verdiler. Maalesef bugün gelinen noktada bu sözün tutulmadığını görüyoruz.”

Reklam
Reklam

“ÖZAL’IN ADI HAFIZALARDAN SİLİNMEK İSTENİYOR”
Eski Sağlık Bakanı ve ANAP kurucusu Halil Şıvgın da bugün Türkiye’nin dünyada saygın bir noktaya gelmesinde önemli katkısı bulunan Turgut Özal’ın anısının yaşadığı bir yerin yıkılmasını doğru bulmadığını ifade etti. Ülkenin bu noktaya gelmesini sağlayan kişiye gerekli değerin verilmesi gerektiğini ifade eden Şıvgın, şöyle devam etti:
“Gelinen noktada, Özal’a gerekli değer verilmediği gibi, adının dahi Türk toplumunun hafızalarından silinmeye çalışıldığını görüyoruz. Halk, eski cumhurbaşkanı ve başbakanına gerekli değeri vermektedir. Özal’ın felsefesini silmek isteyenler geride kalan hatıralarını da silme yarışına girmişlerdir. Bizim üzüntümüz budur. Önce, Anavatan Partisi sonra da bu yapılanlar biz dostlarını derinden etkilemektedir.”

“ÖZAL’IN ADINI SİLMEK İÇİN ANAP’IN MADDİ VARLIĞINA SON VERİLİYOR”
Anavatan Partisi Kurucusu ve Eski Devlet Bakanı Vehbi Dinçerler de Anavatan Partisi’nin, Turgut Özal'ın ölümü ve partinin başına Mesut Yılmaz'ın geçmesi ile yok edildiğini söyledi. ANAP’a defnedilecek bir yer arandığını dile getiren Dinçerler, bu yerin DP çatısı altında olduğunu ileri sürdü. Özal’ın düşüncelerinin tamamen yok edilmesi için ANAP’ın maddi varlığının yok edilmek istendiğini kaydeden Dinçerler, “DP yöneticileri, hem Turgut Özal müzesini hem de partinin binasını yok ederek onu gömüyorlar. Bu da öyle anlaşılıyor ki DP mezarlığı olacak. Bunu, Turgut Bey’in hatırasına bile önem göstermeyenler, nasıl izah edebilirler? Sorumsuzluk, kadir bilmezlik, kin, nefret, intikam bu davranışa her şeyi söylemek yakışır. Turgut Bey’in maddi terekesine sahip çıkacak, eski parti kurucuları ve il başkanlarının tümünün harekete geçmesini istiyorum. Partinin kurucusu olarak yaşananları üzüntü ile seyrediyorum.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“ESKİ BİNANIN BİR KISMI YIKILIYOR, PARTİYE YENİ EK BİNA İNŞA EDİLİYOR”
Konuyla ilgili konuşan DP yetkilileri ise çelişkili açıklamalarda bulundu. DP Basın Müşaviri Emin Varol, DP arazisinin yan tarafının, ihaleyle satışının gerçekleştirildiğini ve buraya bir iş merkezi inşa edildiğini doğruladı. Varol, DP binasının herhangi bir şekilde yıkılmasının söz konusu olmadığını kaydetti.
DP Genel Sekreteri Vedat Çınarlı ise yapılan inşaatın DP Ek Hizmet Binası olduğunu, bir iş merkezi olmadığını söyledi. ANAP’tan devreden mevcut binanın, konferans salonu ve yemekhane bölümünün olduğu kısmın, yeni projeye dâhil edildiğini ifade eden Çınarlı, projenin DP ve ANAP’ın birleştirilmeden önce Erkan Mumcu’nun bir projesinin devamı olduğunu dile getirdi. Bu projenin, yapılmış ve kabul edilmiş olduğunu vurgulayan Çınarlı, “Projenin bize kalması, DP ile Anavatan’ın birleşmesi ile konu tekrar gündeme geldi. Genel İdare Kurulu’nda gündeme gelen konuyla ilgili Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası’nda yeterlilik belgesi bulunan şirketlerin isimleri alındı ve yaklaşık 50 şirkete teklif gönderildi. Gelen tekliflerden biri, yüzde 50 yüzde 50 kat karşılığı olarak kabul edildi. Şirketin binayı nasıl kullanacağı ise sözleşme gereği şirketle birlikte karar verilecek.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“PARA İÇİN YAPMADIK”
Turgut Özal’a ait müzeye zarar gelmediğini ifade eden Vedat Çınarlı, müzenin demokrasi müzesi olarak tasarlandığını belirtti. Eski binada bir de kültür merkezi yaptıklarını kaydeden Çınarlı, şöyle devam etti: “Böyle bir karar alınmasında buranın verimli olarak kullanılması çerçevesinde böyle bir karar verilmiş. Dolayısıyla böyle bir çalışmanın yapılmasına Genel İdare Kurulu karar verdikten sonra bu çalışma başlatıldı. Bu, partinin paraya ihtiyacı olup olmamasından kaynaklanan bir durum değildir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz