Ozan kelimesinin Orta Türkçede "şair" anlamına gelen "uzan/ozan" kelimesinden evrildiği düşünülmektedir. Bunun yanı sıra ozan kelimesinin Moğolcadan geçtiğiyle ilgili teoriler de bulunur. Ozan kelimesi Farsçadaki “kusan” kelimesiyle de eş kökenlidir. Bu bakımdan Türkçeden Farsçaya geçtiği düşünülür. Türk Dil Kurumuna göre ozan kelimesi "şair" anlamına gelmektedir. Dilimizde genellikle "halk şairi, irticalen şiir söyleyebilen saz şairi" anlamında kullanılan bu kelimeye âşık edebiyatında daha sık rastlarız. Yazılı olarak ilk defa 11. yüzyılda kullanıldığı düşünülmektedir. Bu dönemlerde ozan kelimesi genellikle "saz şairi" anlamında kullanılmıştır.
Ozan kelimesinin eş anlamı olan birden fazla kelime bulunur. Bu kelimeler cümle içerisinde ozan kelimesinin yerine kullanılabilen kelimelerdir. Böyle bir durumda cümlenin ya da ifadenin anlamında herhangi bir değişiklik yaşanmaz. Ozan kelimesinin eş anlamı olan kelimeler:
Şair kelimesi Arapça "şâ’ir" kelimesinden alıntıdır ve "şiir söyleyen veya yazan kimse" anlamına gelmektedir. Âşık kelimesi de dilimize Arapçadan girmiştir, birden fazla anlamı olan ve sesteş olan âşık kelimesi aynı zamanda "halk ozanı" anlamında kullanılır. "Halk ozanı" ve "Saz şairi" tamlamaları ise edebiyat terimi olarak karşımıza çıkar.
Ozanın eş anlamlısı olan kelimeleri cümle içinde ozan yerine kullanmak mümkündür. Ozan eş anlamlısı kelimelerle örnek cümleler: