Özbekistan'da isyan çıktı

Özbekistan'da Andijan şehrinin kontrolünü ele geçiren isyancılar, 2 bin mahkumu serbest bıraktı.

Görgü tanıkları, Andican'da 3 ceset gördüklerini söylediler ve bazı binalarda yangın olduğunu aktardılar. Göstericilerin hükümet binası önünde oldukları ve silah sesleri duyulduğu belirtildi. Bazı tiyatro ve sinema salonlarının ateşe verildiği şehirde, Özbek hükümet güçlerinin olaylara hakim olamadığı bildirildi.

İnsan hakları örgütünün yetkilisi Faicahon Zaynobidinov, "İsyancılar bölge yönetimi ile çok iyi korunan bir cezaevinin kontrolünü ele geçirdiler, kenti kim kontrol ediyor kimse bilmiyor" diye konuştu. Zaynobidinov, 2 bine yakın mahkumun serbest bırakıldığını, bir sinema ile bir tiyatronun da ateşe verildiği belirtti.

Reklam
Reklam

KERİMOV, ANDİCAN'A GİTTİ

Özbekistan'ın doğusundaki Andican'da, köktendincilikle suçlanan 23 kişinin yargılanmasının protesto edilmesiyle başlayan karışıklıklar üzerine, Devlet Başkanı İslam Kerimov bölgeye hareket etti.

Bir polis yetkilisi Kerimov ile beraberindeki diğer yetkililerin, duruma müdahale etmek üzere uçakla Taşkent'ten Andican'a gittikleri açıklandı.

Savunma Bakanlığı'nda ise isyanla ilgili acil bir toplantı yapıldığı belirtildi, ancak ayrıntılı bilgi verilmedi. Haberde, telefonla bağlantı kurulan Andican'daki bir yöneticinin "kent ile bölge yönetim binalarının hükümetin kontrolünde olmayı sürdürdüğünü" söylediği de aktarıldı.