Özbekler Kırgızistan'dan kaçıyor

Kırgızistan'ın güneyinde Kırgız ve Özbekler arasındaki çatışmalarda ölenlerin sayısı 100'e yaklaşırken, onbinlerce Özbek'in ülkeden kaçtığı belirtildi.

Kırgızistan'ın güneyinde Kırgız ve Özbekler arasındaki etnik çatışmalar nedeniyle onbinlerce Özbek ülkeyi terk etmeye başladı.

Yetkililer çatışmaların üçüncü gününde ölü sayısının 100'e yaklaştığını bildirdi.

Görgü tanıkları Kırgızların Özbekleri vurduğunu ve mülklerini kundakladığını aktarıyor. Oş kentindeki BBC Muhabiri de kentte yoğun silah sesleri duyulduğunu bildirdi.

Kırgızistan'da geçici yönetim ülkenin etnik kökenli şiddet olaylarını bastırmak için görevli güvenlik görevlilerine ''vur emri'' vermişti.

Reklam
Reklam

Kırgız yetkililer, durumu kontrol altına almak için Rusya'dan asker göndermesini isterken, Moskova bölgeye asker göndermeyi planlamadıklarını bildirdi.

Ancak Rus Interfax Haber Ajansı bir güvenlik yetkilisine dayandırdığı haberinde, ülkedeki Rus tesislerini korumak için bir paraşütçü taburu yollanacağını duyurdu.

Hem ABD'nin, hem de Rusya'nın ülkenin kuzeyinde askeri üsleri bulunuyor.

Kırgızıstan yönetimi, Oş kentinde başlayan çatışmaların komşu Celalabad bölgesine de sıçramasının ardından, burada da olağanüstü hal ilan etti.

Oş kentindeki BBC Muhabiri Reyhan Dimitri, uluslararası yardım olmadan geçici yönetimin durumu kontrol altına alamayacağından kaygı duyulduğunu belirtiyor.

Muhabirimiz, Oş'taki bazı binaların ateşe verildiğini belirtirken, bölgeden gelen görüntüler de yanmış binalar gösteriyor.

Oş'ta çok sayıda Özbek, daha çok bir arada, kendilerine ait semtlerde yaşıyor.

Oş aynı zamanda, Nisan ayında devrilen eski Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in kalesi konumunda.

Nisan ayında protestocular ve hükümet güçleri arasındaki şiddetli çatışmalardan ardından cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ülkeden kaçarak Belarus'a gitmişti.

Reklam
Reklam

Bakıyev hükümetin 27 Haziran'da yapılacak anayasa referandumunu baltalamak için şiddet olaylarını başlattığı suçlamasını reddediyor.

Özbekler kaçıyor 5,5 milyon nüfuslu Kırgızistan'ın güneyinde bir milyona yakın Özbek yaşıyor. Şiddet olayları nedeniyle onbinlerce Özbek'in Özbekistan sınırına doğru kaçmaya başladığı bildiriliyor.

Özbek yetkililer 30 bin Özbek'in ülkeye giriş yaptığını belirtirken, Rus RIA Novosti Haber Ajansı bu sayıyı 75 bin olarak duyuruyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi de benzer haberler aldığını belirtiyor.

Yerel kaynaklara göre Kırgız ve Özbek kökenli rakip çeteler arasındaki anlaşmazlık geçen Perşembe günü akşam saatlerinden itibaren silahlı çatışmaya dönüştü.

Kırgızistan'da görev yapan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Andrea Berg, bu gerginlikleri ülkedeki siyasi sorunların Nisan ayından bu yana çözülmemiş olmasıyla da ilişkilendiriyor.