Özcan: "mahkemenin Kararı Mersin İçin Üzücü"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Anayasa Mahkemesi'nin, Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına ilişkin kanunun iptali...

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Anayasa Mahkemesi'nin, Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetmesinin, Mersin ve bölge halkı için üzücü bir haber olduğunu belirtti. Özcan, "Tek umudumuz, Hükümet'in bu yanlıştan biran önce dönmesini beklemek" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan, yazılı bir açıklama yaparak, Mersin'de gerçekleştirdikleri çevre ağırlıklı projelerle ilgili bilgi verdi. Büyükşehir Belediyesi olarak çevre ağırlıklı projelere çok önem verdiklerini ifade eden Özcan, bu çerçevede Mersin'e çok önemli ve yüksek maliyetli çevre projelerini kazandırdıklarını kaydetti. Atıksu Arıtma Tesisi'nin artık tam anlamıyla faaliyete geçtiğini ve Mersin'i tertemiz bir denize kavuşturduklarını dile getiren Özcan, "Yaklaşık 2 senedir aktif olarak faaliyette olan Atıksu Arıtma Tesisi'nde günde 170 bin metreküp su arıtılmaktadır. Artık Mersin'in her köşesinden rahatlıkla denize girilebilmektedir. İl Sağlık Müdürlüğü'nün yaptığı deniz kirliliği ölçümlerinde, önceki yıllara göre yüzde 90 oranında azalma görülmüştür" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Merkez Toroslar ilçesi Çavuşlu Mahallesi'nde bulunan ve bölge halkının sağlığını olumsuz yönde etkileyen katı atık tesisini de 4 yıl önce rehabilite ederek, spor ve park alanı haline getirdiklerini anımsatan Başkan Özcan, şöyle devam etti: "Şu an merkeze bağlı 4 merkez ilçe ile 40'ın üzerindeki yakın köyün ürettiği günlük bin tona yakın katı atık ile Atıksu Arıtma Tesisi'nden elde edilen arıtma çamuru, ÇİMSA'nın kuzeyinde inşa ettiğimiz Düzenli Katı Atık Depolama Tesisisi'nde bertaraf edilmektedir."

Öte yandan vatandaşlardan, Atatürk Parkı ve Kültür Parkı'nda özellikle kağıt ve kuruyemiş kabukları ile yerleri kirletmemelerini isteyen Özcan, Kent Konseyi'nin bazı pilot bölgelerde uyguladığı, kaynağında ayrıştırma yöntemi ile atıkları toplama projesinin de büyük bir hızla devam ettiği bilgisini verdi.

Macit Özcan açıklamasında, Anayasa Mahkemesi, Mersin'in Gülnar İlçesi Büyükeceli beldesine bağlı Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına ilişkin Türkiye ve Rusya arasında imzalanan anlaşmanın onaylandığına dair kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetmesini de değerlendirdi. Özcan, "Maalesef Akkuyu'da kurulması düşünülen nükleer santral için verilen yürütmeyi durdurma kararını Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Yani bu demek oluyor ki, Akkuyu'ya nükleer santral kurulmasının önünde hiçbir hukuki engel kalmadı. Bu, Mersin ve bölge halkı için gerçekten üzücü bir haber. Çünkü Akkuyu turizm açısından en gözde yerlerimizden birisidir. Böylesi turizm potansiyeli olan yere nükleer santral inşa etmemek gerekir. Tek umudumuz, Hükümet'in bu yanlıştan biran önce dönmesini beklemek" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: