Özçatalbaş: Somali'ye yardımlar zamanında gitmezse 30 bin çocuk daha ölebilir

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Somali'ye 3...

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Somali'ye 3 ay içinde gerekli yardımlar gitmezse 30 bin çocuğun hayatını kaybedebileceğini söyledi.
Kuraklığa bağlı açlıkla mücadele eden Doğu Afrika halkına yardımın insanlığın onur mücadelesi olduğunu belirten Orhan Özçatalbaş, Afrika'nın en fakir ülkesi Somali'de dünyaya gelen 5 çocuktan 2'sinin 6 yaşına gelemeden hayatlarını kaybettiğini belirtti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 6,8 milyar olan dünya nüfusunun 1 milyarının açlık tehdidi altında olduğunu belirten Özçatalbaş, bu nüfusun büyük çoğunluğunu Afrika kıtasının oluşturduğunu ifade etti. FAO'ya göre, halihazırda dünyada 7 kişiden birinin açlık sınırı altında yaşadığının altını çizen Özçatalbaş, bunların yüzde 64’ü Asya ve Pasifik, yüzde 27’si Afrika'da, yüzde 5’i Karayipler'de, yüzde 4’ünü Yakın Doğu ve Kuzey Afrika'nın oluşturduğunu kaydetti. Gelişmiş ülkelerde açlık sıkıntısı çekenlerin oranı ise yüzde 1,5 düzeyinde olduğunu anlatan Özçatalbaş, Somali'nin ekonomik verilerinin gelişmiş ülkelere göre 100 kat gerisinde olduğunu söyledi.
Özçatalbaş, "Somali’nin 2009 yılı verilerine göre, kişi başına milli geliri 333 dolar. Nüfusun yüzde 43’ünün günlük kazancı bir doların altında. Tarım en önemli ekonomik sektör. Yıllık ihracat geliri 270 milyon dolar, ithalat değeri ise 460 milyon dolar. Bugünlerde yardım ulaşmadığı taktirde Somali'de 90 gün içerisinde 5 yaşın altındaki 30 bin çocuğun yaşamı tehdit altında. Somali'nin dışında Etiyopya, Kenya ve Cibuti gibi Afrika ülkelerinde de aynı tehlike bekliyor." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"SOMALİ'Yİ, TÜRKİYE'NİN TARIMDA YETİŞMİŞ POTANSİYEL İNSAN GÜCÜ AYAĞA KALDIRIR"
Somali’ye yönelik yurt genelinde düzenlenen yardım kampanyası için Ramazan ayının ayrı bir öneme sahip olduğunun altını çizen Özçatalbaş, Türkiye'nin, tarım alanında yetişmiş 100 bin elemanını bölgeye kaydırılarak Afrika'da nitelikli tarım yapmaya öncülük etmiş olacağını kaydetti. Özçtalbaş, şöyle dedi:
"Anadolu insanı, Somali'ye yaptığı yardımlarla adeta destan yazıyor. Tarım alanında yetişmiş insan gücümüzle Somali'yi rahatlıkla ayağa kaldırabiliriz. Bir insana balık verirsen bugün karnı doyar, ancak balık tutmayı öğretirsen her gün karnı doyar. Somali'nin en önemli gelir kaynağı tarım. Türkiye, orta ve uzun vadede bu alandaki birikimini doğru bir planlama ile Somali'ye pilot ülke olmak üzere aktarabilir. Bu kapsamda; büyük ölçekli özel veya kamu tarım işletmeleri kurulması yönünde çalışmak, küçük üreticilere yönelik sulama suyu sağlanması ve hayvan verilmesi yönünde girişimde bulunmak, tarımda verimlilik için olmazsa olmaz bir gereklilik olan sulama suyu sağlanması yönünde çalışma yapmak, halen tarımsal üretim yapan üreticilerin arazilerinde yer altı suyunu çıkarmak üzere kuyular açmak ve teknik tarım bilgisi desteği (yayım) sağlamak, bölgede tarımın canlaması ve hayat bulması için bol bol kuyu açılması gerekir."
Özçatalbaş, Somali'ye daha çok yardım gitmesi için Antalya merkez ile ilçeleri Manavgat, Alanya, Serik (Belek), Kaş, Kemer, Finike, Demre ve Gazipaşa'ya gelen yıllık 10 milyon turisti ağırlayan turizmcilere büyük görevler düştüğünü kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz