(özel) -binlerce Yıllık Derinkuyu Yıkılma Tehlikesi İle Karşı Karşıya

Didim'e bağlı Akyeniköy beldesi sınırları içerisinde yer alan ve binlerce yıllık geçmişi bulunan Derinkuyu yıkılma...

Didim'e bağlı Akyeniköy beldesi sınırları içerisinde yer alan ve binlerce yıllık geçmişi bulunan Derinkuyu yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya… Kuyudan yararlanan yöre halkı ise yetkili mercilere çağrıda bulunarak yıkılma tehlikesi bulunan kuyunun onarılmasını istedi.

Didim’e bağlı Akyeniköy Beldesi sınırları içerisinde yer alan Derinkuyu yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya… Rumlar zamanında kaldığı iddia edilen ve yer aldığı 3 bin dönümlük alana da adını veren binlerce yıllık Derin kuyu kurtarılmayı bekliyor. Yaz-Kış akan kuyu, çevrede yaşayanların ve hayvancılıkla geçimini sağlayanlarca halen kullanırken, kuyunun etrafı yıkık dökük olması kuyuyu kullananları endişeye itiyor. Kuyunun ağzındaki ip izleri kuyunun binlerce yıldan bu yana kullanıldığının bir göstergesi olarak gözlerden kaçmazken, yöre sakinleri kuyunun kurtarılmasını ve kullanımının sürmesi için yetkili mercileri göreve davet etti.

Reklam
Reklam

“BU KUYULARDA ANIT AĞAÇLAR GİBİ DİDİM MÜZESİ TARAFINDAN TESPİTİ YAPILIP TESCİLLENMELİ”

Derinkuyu’nun durumuyla değerlendirmede bulunan Didim Kültür Mirasını Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk ise Didim’de ve çevresinde bu tür tarihi özelliği olan kuyuların olduğunu ve bunların bir kültür mirası olduğunun altını çizerek “Didim merkez, Akköy ve Akyeniköy sınırları içerisinde Roma ve Bizans döneminden kalma kuyular mevcut. Didim’de bazı bölgeler Kocakuyu Mevkii olarak adlandırılırken bunun dışında Yalıkuyu, Dutlukuyu ve Kedili kuyu olarak bilinen yerler var. Akyeniköy’de ise Derin kuyu mevkisi bulunuyor. Bu kuyularda anıt ağaçlar gibi Didim müzesi tarafından tespiti yapılıp tescillenmeli. Bu kuyular bir kültür mirası olarak ta geleceğe bırakılmalı. Çünkü bu kuyular geçmişte içme suyu ihtiyacı içinde kullanıldığı biliniyor. Bu nedenle Derinkuyunun onarımı için yetkili mercilere görev davet ediyorum.”dedi.

“BİZE BU KONUDA TALEP GELMEDİ”

Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci “Bize bu konuda bir talep gelmedi; gelirse değerlendiririz ama burayla ilgili geçmişte burada kurulan Kooperatifin taahhütler var” diyerek çalışmanın kooperatifçe yapılması gerektiğini ileri sürdü.

Reklam
Reklam

Belediye Başkanı Deveci “Derinkuyu’dan bize bir talep gelmedi. Bizleri haberdar etselerdi bir çalışma başlatırdık. Basından duyduk konuyu; Oranın planları Bayındırlık Bakanlığınca yapıldı. Bu yer tescilli; Kurulda bu konu ele alınabilir. Her ne kadar bu yer bizim sınırlarımız içerisindeyse de burada kurulan bir kooperatif var ve Burası Bin konutluk bir yer; 2003-2004 yılında bu kooperatif kuruldu. Bu kooperatifin o dönemki Çevre Bakanlığınca arasında bir sözleşmesi var; Kooperatifin burada altyapı, arıtma, elektrik ve su gibi hizmetleri yapma taahhüdü var. Bu taahhütleri verince imar izni alabildi. Kooperatif sözleşmelerine baksınlar ve taahhütlerini görsünler.”sözleriyle değerlendirdi.

Kuyunun içerisinde bulunduğu Kooperatifin yetkililerin ise konuyla ilgili bir çalışma başlattığı öğrenilirken, kuyudan yararlanan yöre halkı ise konunun takipçisi olacaklarını dile getirdiler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: