Özel Çocuklara Özel Ilgi Gösteriyor

Sinema ve ses sanatçısı Demet Tuncer, Erzurum'da düzenlenen 7. Uluslararası Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu (INAS) Dünya Kayak Şampiyonası'na katılan özel

Sinema ve ses sanatçısı Demet Tuncer, Erzurum'da düzenlenen 7. Uluslararası Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu (INAS) Dünya Kayak Şampiyonası'na katılan özel sporculara destek veriyor.

Çocuklar Duymasın adlı televizyon dizisinde 'Mary hanım' karakteriyle tanınan Tuncer, şampiyonaya katılan özel sporcular ile otistik çocuklara destek vermek üzere Erzurum'a geldi.

Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel çocukların özel zaman ve ilgi istediğini, bu çocuklara yediden yetmişe herkesin destek olması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Otistik çocuklarla ilgili düzenlenen faaliyetlere katılarak, onlara moral vermeye çalıştığını belirten Tuncer, "Otistik çocuklarla 2-3 yıl önce tanıştım. Tanıştıktan sonra anne olmam nedeniyle iş biraz daha değişti. Onlara daha farklı bir pencereden bakabiliyorum" dedi.

Tuncer, otistik çocukları tanımak ve onlarla ilgilenmenin ayrı bir duygu olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Sanatçılarla biz ne kadar kafaları buraya çevirirsek o kadar iyi olur. Bu özel çocuklar, özel zaman istiyor. Özellikle onlara özel dokunmak gerekiyor. Ben keyif alıyorum, gurur duyuyorum. Onları ağlayarak seyrediyorum. Bir kişinin başına gelmediği sürece insan karşı tarafla empati kuramıyor. Benim başıma gelmedi ama ben doğum yaptıktan sonra bunu daha iyi anladım. Kızım Ayza'yı bebek arabasıyla dışarıya çıkarmak için çektiğim zorlukları fark ettim. Türkiye'de engelli olmana gerek yok, bebeğin varsa çok büyük bir sorundur."

-"Onları doğru analiz etmek gerekiyor"-

Tuncer, otistik ve engelli çocukların toplumda yaşadığını düşünerek, hayata yön verilmesi gerektiğini ifade etti. Otistik çocuklar için farkındalık oluşturmanın önemine değinen Tuncer, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Her şey kişisel farkındalıkla başlıyor. 'Otistik çocuklarda grup faaliyetleri yapılamaz' denilir ama otistik çocukların oluşturduğu mehteran takımının gösterilerini izlemek harika bir şey. Demek ki emek vermek ve sabretmek gerekiyor. Onları doğru analiz etmek gerekiyor. Yapılamayacak diye bir şey yok. Türkler olarak genetik kotlarımızda yapılamaz, yapılmaz kavramları var. Herkes nasıl yapılamayacağını sayfa sayfa listeler. Ama kimse nasıl yapacağını bir maddeyle yazamaz. Nasıl yapılacağının peşine koşmamız lazım. Özel olmaları engelli olmaları değil. Özeller, çünkü onlarla özel ilgilenmeniz, tanımanız gerekiyor. Ne severler, neden korkarlar, ne yapmak isterler, nasıl daha kolay onlara bir şeyler anlatabiliriz."

-"O kömürden mutlaka bir elmas çıkar"-

Tuncer, otistik çocuklar için sporun çok önemli olduğunu, spor yaptırılan bütün çocukların vücudunda bir disiplin sağlandığını kaydetti. Kızına işitme engelliler gibi işaret dilini öğrettiğine dikkati çeken Tuncer, konuşmasını şöyle tamamladı:

Reklam
Reklam

"Kızıma 4'üncü ayından itibaren kendini anlatamama derdi olmasın diye işaret dilini öğretiyorum. Her şeyin başı emek. Mutlaka bir formülü vardır. Yani o kömürden bir elmas mutlaka çıkar. Sadece çıkarabilmeyi bilmek gerek. Anneler incelesinler gözlemlesinler. Bir kenara atmasınlar, onlarla konuşsunlar. Televizyon karşısına bırakıp koymayın. Ne olup bittiğini sorun. Televizyonda çocuklar kendilerine bir dünya yaratıyorlar. Sosyal dünyadan kopuyorlar ve otizme doğru gidiyorlar. Anneler çocuklarıyla ilgilensinler. Eğer ilgilenmeyeceklerse doğurmasınlar."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: