ANKARA (İHA) - Özel güvenlik sektöründeki yasal boşluklardan yararlanarak faaliyet gösteren şirketler ancak İçişleri Bakanlığı yetki belgesi vermesi durumunda faaliyet gösterebilecek.
Özel güvenlikle ilgili hizmetlerin yerine getirilmesi esas teşkil eden 5188 sayılı özel güvenlik hizmetlerine dair kanun ve bu kanunun uygulamasına ilişkin yönetmelik ile; Türkiye geneline yayılan ve ticaret kanunlarına göre kurularak yasal boşluktan faydalanmak suretiyle yetkisiz bir şekilde faaliyet göstermekte olan özel güvenlik şirketleri kanun kapsamında değerlendirilerek, İçişleri Bakanlığı tarafından yetki belgelsİ verilmek suretiyle özel güvenlik alanında faaliyet göstermelerine izin verilecek.
Düzenleme ile bu suretle kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar, kişi koruması ve ikamet korumaların bünyelerinde özel güvenlik birimi kurabilecekleri gibi özel güvenlik şirketlerinden koruma ve güvenlik hizmeti satın almaları da sağlanacak. Uygulanmakta olan tasarruf nedeniyle kamu kurumlarında tamamlanamayan özel güvenlik personel kadrosu açıklarının özel güvenlik şirketlerinden hizmet alımı yoluyla giderilmesine imkan sağlanarak kadro açıklarından dolayı oluşması muhtemel güvenlik zafiyeti ortadan kaldırılacak.
Daha önce kolluk kuvvetlerince özel güvenlik görevlilerine verilmekte olan eğitimlerin, İçişleri Bakanlığından izin belgesi alacak olan özel eğitim kurumlarınca daha kapsamlı olarak yerine getirilmesi sağlandı.
Konut, işyeri ve tesislerin güvenliğini sağlamak amacıyla, teknik donanım kullanarak bunları izleyen alarm merkezleri valilikler tarafından yetkilendirilmesi sağlanan düzenleme ile eğitim ve öğretim kurumlarında, sağlık tesislerinde, talih oyunları işletmelerinde, içkili yerlerde, özel toplantılarda, spor müsabakalarında, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde silahlı görev yapma yasağı getirildi.
Özel güvenlik personelinin eğitimleri özel kurum ve kişilerce açılacak eğitim kurumlarında özel güvenlik hukuku ve kişi hakları, güvenlik tedbirleri, güvenlik sistem ve cihazları, temel ilk yardım, olay yeri koruma, yangın güvenliği ve tabii afetlerde müdahale tarzı, patlayıcı maddeler, etkili iletişim, kalabalık yönetimi, kişi koruma, uyuşturucu madde bilgileri ile silah bilgisi ve atış konularında 120 saatlik temel eğitimi verilecek.
Getirilen düzenleme ile özel güvenlik temel eğitimini tamamlayanlar yazılı ve uygulamalı sınava tabi tutularak, yazılı sınav, merkezi sınav komisyonunca hazırlanan sorularla illerde yapılacak. Uygulamalı sınav yazılı sınavdan sonra yapılıp, sınav sonuçlarına göre başarılı olanlara sertifika verilirken 5 yıl sonra yenileme eğitimine tabi tutulacaklar.
Daha önce polis tarafından güvenlikleri sağlanan toplantı, konser, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile spor müsabakalarının güvenliğinin özel güvenlik birimlerince veya özel güvenlik şirketlerince sağlanması yeniliği getirildi.