(özel Haber) - 20 Yıllık Arıcı Bir İlki Gerçekleştirdi

Sivas’ın Suşehri ilçesine bağlı Beydeğirmeni köyünde 20 yıldır arıcılık yapan emekli öğretmen Mürsel Kurnaz, kendine...

Sivas’ın Suşehri ilçesine bağlı Beydeğirmeni köyünde 20 yıldır arıcılık yapan emekli öğretmen Mürsel Kurnaz, kendine ait bir arı kovanında 2 ana kraliçe arıyla bal üretimi projesini geliştirerek sektörde çığır açtı.

20 yıldır arıcılık sektöründe çalıştığını belirten emekli öğretmen Mürsel Kurnaz, projesi hakkında bilgi vererek, “Arıcılık sektöründe bugüne dek bölgemizde hiç uygulanmamış bir projeyi hayata geçirdim. Bir arı kovanında 2 ana kraliçe arıyı muhafıza ederek ortalama 40 kilo bal alınan bir arı kovanından 120 kilogram bal alınmasını sağladım. Özel bir adet arı kovanı yaptım. Kovan içerisinde 10 adet çerçeve sağ tarafta, 10 adet çerçeve sol tarafa koyarak araya çift ana ızgarası koydum. Çift ana ızgarasını koymamın sebebi ızgaraların yüzünde dolaşan ana arıların birbirlerine iğnelerini sokarak öldürmelerini engellemek. Ayrıca 2 arı ailesinin kokusunun bir kokuda birleşmesi için ızgaranın sağ ve sol kısmına 2 adet sineklik koydum. 5 gün yuvanın içinde sineklikleri muhafaza edildi. Bu süre zarfında bütün 2 arı ailesinin kokusu bir kokuda birleşti. Arılar uçuşu kestikten sonra bir kuru soğanı ikiye bölerek 2 arı ailesinin içine koydum. Soğanı koymamın nedeni arıların koku alma duyusunu nezle ederek kokusundan tanıdığı düşmanını tanıyamaz hale gelmesini sağlamak. Bu uygulamanın ardından kovanın içerisine koyduğum sineklikleri çıkardım. 2 ana arı ailesinin kavga etmediğini gördüm. Her arı ailesi 10 çerçeve olunca üstüne işçi arıların ortak çalışmasını sağlayan ballık koydum. Ana arıların üst katta ballığa çıkmasına önlemek için yuva ile ballık arasına ana arı ızgarası yerleştirdim. İşçi arıların ballıkta birbiriyle gayet güzel petek şişirdiğini ve bal yaptığını gözlemledim. Bu projeyle gördüm ki 2 ana kraliçe arı bir kovanda işçi arılarla çok yüksek verimli ortaklaşa bal üretimi yapıyorlar” dedi.

Reklam
Reklam

Projesini noterden onaylattığını söyleyen Kurnaz, “Ben bu projemi noterden onaylattım ve patentini aldım. Bu çalışmam tüm arı yetiştiricilerine örnek teşkil edecek ve bölge arıcılığına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Arıların ruhundan iyi anladığım için 20 yıldır hayalimi süsleyen projemi gerçekleştirdim. Ortaya çıkardığım projem arı yetiştiricileri için bir ışık olacak. Çünkü arıyı çok yüksek rakımlı yerlere taşımaya gerek kalmadan bin 200 rakımın altındaki yerleşim yerlerinde bile bu çalışmadan çok bal alabilirler” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz