(özel Haber) Epilepsi Nöbetlerinde Pek Çok Yanlış Davranış Yapılıyor

ANKARA (İHA) – Halk arasında ‘sara hastalığı’ olarak da bilinen ‘epilepsi’ hastalığı nedeniyle yaşanan nöbetlerde...

ANKARA (İHA) – Halk arasında ‘sara hastalığı’ olarak da bilinen ‘epilepsi’ hastalığı nedeniyle yaşanan nöbetlerde doğru bilinen pek çok yanlış yapılıyor. Uzmanlar ise, nöbet sırasında müdahalede bulunmadan nöbeti kayıt altına almayı tavsiye ediyor.

Beyin elektrik sistemleriyle ilgili bir sorun olarak ortaya çıkan ve halk adıyla sara hastalığı olarak bilinen ‘epilepsi’ hastalığı beklenmedik bir şekilde sinir hücrelerindeki elektrokimyasalların hareket, davranışı, his ve bilinçte sorunlara yol açıyor. Bunun sonucunda da ‘nöbet’ denilen durumlarla karşılaşılıyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Nörolojisi Ünitesi Uzmanı ve Türkiye Çocuk Nörolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Güzide Turanlı, bebek ve çocuklarda görülen epilepsi hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Epilepsinin oluşma nedenlerinin çeşitli olduğunu belirten Prof. Dr. Turanlı, bunlardan ilkinin sebebi bilinemeyen ve genellikle genetik faktörler olduğunu kaydetti. Diğer sebeplerin ise yapısal bir neden ya da yeni doğan dönemde yaşanan kanamalar olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Turanlı, akraba evliliklerinin de yol açabileceği hastalıkların epilepsiye neden olabileceğini dile getirdi. Bebeklerde ilk 1 yaşa kadar görülen epilepsinin nedeninin daha çok doğum travmaları ve kafa içi kanamalar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Turanlı, okul çağı çocuklarda daha çok travmaların yarattığı epilepsilerin görüldüğünü belirterek, yaşa bağlı olarak genetik geçişli hastalıkların belli çıkma yaşının yarattığı epilepsilerin olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

EEG SIRASINDA EŞZAMANLI VİDEO KAYDI YAPILMASI SİSTEMİ

Epilepsi hastalığında tedavinin büyük oranla sonuç verdiğini söyleyen Prof. Dr. Turanlı, “Yüzde 20’lik dirençli dediğimiz kısım var. Diğerleri ilaçla kontrol altına alabildiğimiz yüzde 50-60’lık bir kısım var. Sadece yüzde 20’lik dirençli kısım kalıyor. Bunlarda da yüzde 10’luk kısımda cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyuluyor” dedi.

Tedavi yöntemlerinden bahseden Prof. Dr. Turanlı, yaklaşık 20 yıldır ‘video monitorizasyon’ denilen EEG sırasında eşzamanlı video kaydı yapılması sisteminin kullanıldığını bildirerek, bunun özellikle çocuklarda başarılı sonuçlar elde edildiğini kaydetti. Cerrahi denilen beynin birbiriyle olan ilişkisini ayırma yönteminin de olduğunu ifade eden Prof. Dr. Turanlı, bu yöntemle iki beyin arasındaki ilişkiyi kestiklerini ve nöbetin beynin diğer tarafına yayılmasını engellediklerini söyledi. Cerrahi müdahale ile beyinde bir bölgenin çıkarıldığını dile getiren Prof. Dr. Turanlı, “Bazen kıymetli alan olduğu için bir bölgeyi çıkaramıyoruz, konuşma merkezi gibi onlara da bir pil takma işi yapıyoruz. Cilt altına takılarak. Tabi bunlar seçilmiş hastalar için uygulanıyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kasılma, yani nöbet anında ailelerin dikkatli olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Turanlı, “Kasılma anında el çocuğun ağzına kesinlikle sokulmamalı, çünkü kasılma anında çene kasları çok güçlüdür ve ısırma ve koparmalar olabilir. Sadece yan çevirip ağızda biriken tükürüğü silmelerini öneriyoruz. Yine halk arasında soğan ya da limon koklatmaların yanlış olduğunu biliyoruz. Nöbet anında telaşa kapılmadan olayı izlemek ve videoya kaydetmek bize çok büyük kolaylık sağlıyor” şeklinde konuştu.

2 AYLIK KUZEY BEBEK EPİLEPSİ HASTASI

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda tedavi gören Kuzey bebeğin 2 aylık bir epilepsi hastası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Turanlı, Kuzey bebeğin nöbetlerinin doğduğu ilk günde başladığını belirtti. Bebeğin başına bağlanan elektrotlarla uzun süre EEG’sinin çekilmesine imkan tanındığını ifade eden Turanlı, aynı zamanda odada hem bebeğin hem de EEG’sinin aynı karede olduğu ekranların yer aldığını söyledi. Nöbetleri gözlenmesi için bu sistemi uyguladıklarını belirten Prof. Dr. Turanlı, asıl amaçlarının buradaki nöbetin gerçek olup olmadığını öğrenmek olduğunu belirtti. “Orada bir yanardağ var ve biz onu yok edemiyoruz, söndürmeye çalışıyoruz” diyen Prof. Dr. Turanlı, bebeklerde epilepsi bulgularının beynin sağ veya sol tarafında olmasının fark etmediğine dikkat çekerek, “Bebek 6 yaşa kadar dominant bölgeyi belirlemiyor. Beyin hemen bir bölgenin fonksiyonunu karşı tarafa transfer edebiliyor. Bebekler ameliyat sonrası konuşma özelliğini yitirmeyebiliyor, yani onlar bu alanı değiştirebilir. O yüzden bebekler bu konuda biraz daha şanslı” açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Kuzey bebeğin anne ve babası ise, doğduğu ilk günden beri bebeklerinin nöbet geçirdiğini anlatarak, uzun süreli göz kırpmaları sonucu hastalığın teşhis edildiğini ve bebeklerini hastaneye yatırdıklarını anlattı. Aile, çok küçük olduğu için cerrahi müdahalede bulunulamayan bebeklerinin kısa süre içinde iyileşmesini umduklarını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: