İstimlak edilen arazisinde bulunan evini National Geographic’de izlediği belgeselden esinlenerek vinçle taşıyan Oflu inşaatçı Yüksel Aşıkkutlu, İHA’ya konuştu. Evi taşıyacağına mimarlık okuyan kızının bile inanmadığını söyleyen Aşıkkutlu, “Dedemiz Fatih bunu karadan yürüttü, biz biraz havadan yürüttük” dedi.
Beykoz Çavuşbaşı Mahallesi'nde yaşayan Oflu inşaatçı Yüksel Aşıkkutlu’nun (48) evinin bulunduğu arazisinin bir bölümü 2B yasası ile ormanlık alanda kaldığı için devlet tarafından istimlak edilmişti. Yetkililerinin yeni bir ev yapmasına izin vermediği Aşıkkutlu, mevcut evini dünyaca ünlü “National Geographic” kanalında yayınlanan bir belgeselden etkilenerek yaklaşık 20 metre uzağa taşımış, İHA tarafından yayınlanan görüntüler büyük ilgi görmüştü. Oflu inşaat ustası Aşıkkutlu, ilginç taşınma hikayesini İHA’ya anlattı. Evinin de içerisinde bulunduğu arazinin yaklaşık 1 dönüm olduğunu söyleyen Aşıkkutlu, “Ama 2B yasası kapsamında 760 metrekare yer tahsisi yapıldı. Benim evim de tahsis yapılmayan orman alanında kalan bölgede olduğu için ‘Evi yık’ talimatı geldi” dedi.
National Geographic kanalında inşaatla ilgili izlediğim programlarda tarihi eserlerin taşındığını gördüğünü anlatan Aşıkkutlu, “O da bir ışık oldu bana. Biz de bunu Türkiye’de ilk defa yapabiliriz diye hesap ettik. Bunun üzerine düşünceler başladı. Sonra ‘Nasıl yaparız, nasıl ederiz, bu işi yapan var mı’ diye sorduk. Yok. Bir laf vardır; ‘Sonunu düşünen kahraman olamaz’ diye. O lafın üzerine de başladık işe. Başlayınca da Allah daim etti. Hayırlısıyla evi yerinden alıp, takribi 15 metre yanına naklettik. Dedemiz Fatih bunu karadan yürüttü, biz biraz havadan yürüttük” diye konuştu.
Evi taşımak için dayanıklı demir taşıyıcılar yaptıklarını söyleyen Aşıkkutlu, “Bu materyallerin kafalarına, yük sadece kaynağa binmesin diye özel sac kestirdik. Bunları dört taraftan vincin halatlarına bağladık. Çatıda biraz problemimiz oldu. İlk yaptırdığımız aparatlar yükü taşımadı. İkinci bir aparat yaptık. O da dar geldi, çatıyı sıktı. Ağırlıktan mütevellit olarak çatıyı söktük, indirdik. Bu bina şu haliyle takribi 57 ton civarında. Vinci de, buraya tam istediğimiz gibi ayaklarını açıp kuramadığımız için rahat bir alanda çalışamadık. Ama çatıyı söktükten sonra binayı oradan alıp, yeni yerine taşıdık” şeklinde konuştu.
Oflu inşaatçı, evi taşımak için bir araya gelen ekibin bir Türkiye mozaiği oluşturduğuna da dikkat çekerek, “Birçok firma ile görüştük. Kimi ‘Olmaz’, kimi ‘Uğraşamam’, kimi ise ‘Mümkün değil’ dedi. Vinç üstadı Kadir Erkek ağabeyimiz, soyadı gibi erkek çıktı bizi burada yarı yolda bırakmadı. Çünkü çok uğraştık. Kadir ağabeyle burada çeşitli denemeler yaptık. Aslında çok ilginç bir olay da çıkardık ortaya. Vinç operatörümüz Zaza, Kadir ağabey Kürt, biz de elhamdülillah Oflu, çalışan arkadaşlar Ordulu, Altınoluklu. Yani Türkiye’nin mozaiğini burada çıkarıp öyle bir yapı çıkarttık ki, eğer bu millet bir araya geldiği zaman önünde hiçbir şeyin duramayacağını göstermiş olduk. Yani Türkiye’de şuan yapılmak istenenin ufak bir örneğini burada sergiledik gibi” ifadelerini kullandı.
Evi taşıyacağına mimarlık okuyan kızının bile inanmadığını anlatan Aşıkkutlu, şunları söyledi:
“Benim kızım mimarlık okuyor. O bile inanmadı. Hanım desen hiç inanmadı. Yani biraz fırça yiyeceğiz ama hanım bile hiç inanmadı. Gerisini siz düşünün. Şimdi oldu ya, kahraman tepkileri alıyoruz. Çoğu yerden eşimiz dostumuz arayıp tebrik ediyorlar. Çok hoş bir durum.”
Aşıkkutlu, taşıma işinin maliyetinin yaklaşık 40 bin TL’yi bulduğunu, yeni ev yapmanın ise 55 bin TL civarında olacağını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz