(özel Haber) Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar:

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, 2012 sezonunda piyasa fiyatlarına göre fındık alımı yapacaklarını söyledi.FİSKOBİRLİK...

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, 2012 sezonunda piyasa fiyatlarına göre fındık alımı yapacaklarını söyledi.

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, İHA’ya yaptığı açıklamada, ticari işletme gibi piyasada olacaklarını belirterek, ''Yasa da bunu söylüyor, dolayısıyla 4 yıldır yönetimdeyiz ve mücadelemiz bu yöndeydi. Bu yıl inşallah ticari işletme gibi piyasaya girip, piyasa şartlarında alım yapacağız ve parayı peşin ödeyeceğiz'' dedi.

Bu sezon rekoltenin doğu ve batıda iyi olduğunu belirten Bayraktar, ''Rekolte 700 bin ton ve yukarısında olabilir. Üretici bu anlamda piyasaya hemen fındığını indirmemeli, peyderpey indirmeli, ancak üretici bunu yapabilir mi bizim ölçeğimizde mümkün gözükmüyor. Çünkü üreticinin 9. ve 10. aylarda ciddi ödemeleri var. O yüzden fındığını da indirmek zorunda, tabii ki sanayiciler de bunu biliyor ve dolayısıyla fındık fiyatları da ciddi manada düşüyor. Türkiye'deki fındık politikası böyle mi olmalıydı sorusuna hem bugünkü, hem de geçmişteki iktidarlar kendi namıma söylüyorum, fındık konusuna sağlıklı yaklaşmadılar. 2008 yılında bugünkü iktidar yeni bir strateji geliştirdi ve müdahale alımından vazgeçti. O günkü idare ve STK'lar doğrudan gelir sistemine sıcak baktılar ve desteklediler. Bizler ise o günlerde bu stratejinin yürüme şansı yok demiştik. 3 yıllık bir trajediydi. 2.9 milyon harcama yapıldı ancak 3 yıl bitiminde tekrar aynı noktaya gelindi. Biz bunu söylemiştik ancak bizi dinlemediler. 2009-2010-2011 yıllarında rekolte düşük olunca bu fiyatlar aynı seviyede tutundu, bu politikayı destekleyenler sanki bu fiyatların stratejiden kaynaklanıyormuş gibi hava verdiler kamuoyuna. Bu yıl fındık çok ve yine gördük ki 3 yıl önceki problem devam ediyor. Bakın bizler doğrudan desteğe karşı değiliz, verilmesin demiyoruz. Bu başka bir şey, doğrudan destek müdahale alımına alternatif görününce hükümet müdahale alımı yapmıyor. Doğrudan destek meselesi müdahale alımına alternatif değil, biz bunu anlatamadık. Biz hükümetin fındık stratejisini tekrar gözden geçirmesi lazım gerektiğini belirtiyoruz'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in yeni düzenlemeleriyle ilgili olarak ise şunları söyledi:

''Biz görevi devir aldığımızda ayda 2. 7 milyon aylık gider, 1 milyon aylık faiz, 2 milyon borcumuz vardı. Yeniden yapılandırarak bu giderimiz 700 bin TL'ye düştü. Bu, yapılandırmanın getirdiği bir hadisedir. Atıl bulunan alanlardaki elemanları emekli ediyor veya tazminatlarını vererek ayrılmalarını teşvik ediyoruz. Bizim kooperatiflerimiz maalesef müdahale alımlarına göre yapılanmış, dolayısıyla o iş yüküne göre bir yapılanma var. Yani hazinenin arkasında olan bir kurum gibi görünüyor ve çalışıyordu. Dolayısıyla bunun değişmesi lazımdı, bu nedenle elemanlarda azalmaya gidildi. Biz göreve geldiğimizde 650 kişi çalışıyordu, şimdi ise bu sayı 250'ye düştü. Yönetim kurullarının aldıkları maaşlarının 800 TL'den 200 TL'ye kadar düşürülmesi için tüm kooperatiflerle bir araya geldik. 50 kooperatiften 44 tanesi tamam dediler ve kabul edildi. Bunu istemeyen Doğu Karadeniz’de bulunan kooperatifler de bulunuyor tabii ki. FİSKOMAR’larla ilgili kamuoyunda çok konuşulan olumsuz şeyler vardı, bu konuda da çalışmalarımız oluyor. Marketler FİSKOBİRLİK'e ciddi manada katkı sağlıyor. FİSKOMAR ayrı bir şirket, kendi yapısı içerisinde büyümeye çalışıyor. Şunu söyleyebiliriz FİSKOBİRLİK'te tüm borçlar, tüm hareketler artık kontrolümüz altında, artık sevk ve idare bizim elimizde. Bundan sonraki hareketimiz süpürmedir. Sorunları süpürerek bitiriyoruz artık" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) her ay fındık aldıklarını belirten Bayraktar, ''Kararname kapsamında ayda 2 bin 500 ton fındık alıyoruz. Yağlık kullanılması kapsamında yağ yaparak para kazanıyoruz. Üreticiye olan borçlarımızı da peyderpey ödüyoruz. Şu an üreticimize 24 milyon borcumuz var. TMO'dan aldığımız yağlık fındığı işliyoruz, satıyoruz ve ödeme yapıyoruz. Yaklaşık 10 ay daha TMO'dan aylık 2 bin 500 ton olmak üzere fındık alacağız ve planladığımız gibi 2006 borçlarını bitirmiş olacağız'' şeklinde konuştu.

FİSKOBİLİK üyelerine birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Bayraktar, ''Bu yıl piyasayla eşit şartlarda fındık alacağız, aynı şartlarda peşin parayla fındık alacağımızda üyelerimizin bizleri tercih etmelerini bekliyoruz. Üreticilerimizin kendi birliğine sahip çıkmasını istiyoruz. FİSKOBİRLİK kötü yönetildi ve battı sözleri var halk arasında. Evet kötü yönetildi biliyoruz, bizler de bu kötü yönetileni temizlemeye çalışıyoruz. Borçları ödemeye çalışıyoruz. Fındık üreticileri kendi kurumuna sahip çıkarsa şunu söyleyebilirim ki dünyada tek oluruz'' dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: