(özel Haber) İlik Kardeşliği

Batman’da, hasta çocuklarına ilik nakli umuduyla altı yıl önce bir çocuk daha dünyaya getiren Altuner...

Batman’da, hasta çocuklarına ilik nakli umuduyla altı yıl önce bir çocuk daha dünyaya getiren Altuner ailesinin hayalleri gerçek oldu. Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan operasyonla 6 yaşındaki kardeşten alınan ilik, 11 yaşındaki talasemi hastası ağabeye başarıyla nakledildi. Anne Fatma Altuner, televizyonda izlediği kemik iliği haberi üzerine çocuğuna umut için yeniden çocuk sahibi olduğunu belirtti.

Batman’da ev kadını 37 yaşındaki Fatma Altuner ile serbest meslek icra eden 42 yaşındaki Abdülgani Altuner, ikinci çocukları Fırat Altuner’in dünyaya gelmesiyle büyük mutluluk yaşadı. Ailenin mutluluğu 5 ay sonra halsizlik şikayetiyle gittikleri hastanede hüzüne dönüştü. Yapılan incelemelerin ardından minik Fırat’a Talasemi Major (Akdeniz anemisi) tanısı konuldu.

Reklam
Reklam

ŞEHMUS AĞABEYİNE UMUT OLDU

Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde üç haftada bir dışarıdan kan alarak normal yaşamına devam eden Fırat ve ailesi için çile dolu yıllar başladı. Küçük yaşlarda iğnenin acısını yaşayan ve hastane koridorlarını aşındıran Fırat’ın annesi bir televizyon programında ilik naklinin hayat kurtardığını öğrendi. Altuner ailesi, küçük Fırat'a umut amacıyla bir çocuk daha yapmaya karar verdi. Sağlıklı dünyaya gelen ve Şehmus ismi verilen bebeğin nakil için uyumlu olup olmayacağının belirlenmesi için en az 3 aylık olması gerekiyordu. Çiftin yeni bebekleri Şehmus’un yapılan testlerinde, ağabeyi için uygun kemik iliğine sahip olduğu tespit edildi. Ancak başarılı bir naklin yapılabilmesi için küçük Şehmus’un 6 yaşına ulaşması gerektiği belirtildi. Bu süre zarfında Altuner çifti 6 yıl boyunca üç haftada bir hastaneye gitmeye devam etti. Şehmus’un 6 yaşına gelmesiyle birlikte Altuner çifti Fırat’ın sağlığına kavuşması için Batman’daki evlerini kiraya vererek Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne geldi.

Reklam
Reklam

İLİK NAKLİ YAPILDI

Geçen 22 Nisan tarihinde AÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hemotoloji Onkoloji Bölümü'nde tetkikleri yapılan 11 yaşındaki Fırat’a, 6 yaşındaki kardeşi Şehmus’tan kemik iliği nakli yapıldı.

Oğlunun sağlığına kavuşmasıyla yüzü gülmeye başlayan anne Fatma Altuner, Antalya’ya Batman’dan geldiklerini Fırat’ın hastalığının 5 aylıkken ortaya çıktığını hatırlattı. Çocuğuna talasemi majör tanısının konulması ile büyük üzüntü yaşadığını dile getiren anne Fatma Altuner, şöyle konuştu: “Tedavinin ilik nakli ile olabileceğini öğrendik. Aile içinde düşünmeye başladık. Bir gün televizyon izlerken haberlerde ‘Kardeşinin iliğiyle hayata tutundu’ haberini gördüm. Düşündük. Bir çocuğumuz daha olsun, kardeşinin hayatını kurtarsın. Bir çocuğumuz daha oldu. Ağabeyine kardeşinin iliğinin tam uyumlu olduğunu söylediler” 22 Nisan'da naklin gerçekleştirildiğini belirten Fatma Altuner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fırat’ın şu an durumu çok iyi. İlk başlarda haftada 3 kez kontrole geliyorduk. Şimdi haftada bir geliyoruz. Oğlumun sağlığına kavuşması benim en büyük mutluluğumdur.”

Reklam
Reklam

11 YILLIK ACI BİTTİ

Baba Abdülgani Altuner ise, çocuğunun talasemi majör hastası olduğunu öğrenince ailecek dünyalarının yıkıldığını kaydederek, ama tedavi süresince ümitlerini kaybetmediklerini söyledi. Baba Altıuner, eşinin telkinleri ve doktorların kesin tedavinin kemik iliği nakli olduğunu söylemesi üzerine Şehmus’u dünyaya getirdiklerini ifade etti. Fırat’ın evde gözetim altında tutulduğunu belirten baba Altuner, çocuğunun ameliyatını gerçekleştiren doktorlara sonsuz minnettar olduğunu dile getirdi. Çaresiz kalmanın çok zor olduğunu ifade eden baba Altuner, 11 yıllık acılı günlerinin sona erdiğini kaydetti.

BABA İŞ İSTEDİ

Maddi durumları kötü olan Batmanlı Altuner ailesi Antalya’da iki odalı bir apart otelde kaldıklarını ve kendilerine bir yardım eli uzatılmasını istedi. Baba Abdülgani Altuner, ailesini geçindirebilmek için hayırseverlerden bir iş istedi.

Ağabeyine ilik vererek sağlığına kavuşturan minik Şehmus ise, Batman’dan geldiğini bağışladığı ilikle ağabeyinin hayatını kurtardığını söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: