(özel Haber) Karacaören Barajı’nda "sazan" Ölümleri

Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Elsazı köyünde bulunan Karacaören Barajı 1’de, bir ay içerisinde yaklaşık 50...

Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Elsazı köyünde bulunan Karacaören Barajı 1’de, bir ay içerisinde yaklaşık 50 ton ölü Çin Sazanı'nın kıyıya vurduğu bildirildi.

Köylüler iki yıl önce de aynı durumla karşı karşıya kaldıklarını, gerekli yerlere müracaat ettiklerini, ancak kendilerine balıkların oksijen patlaması sonucu öldüğünün bildirildiğini söyledi. Ayrıca barajda 5-6 türde balığın olduğunu belirten köy halkı, kıyıya vuran balıkların sadece Çin Sazanı olduğunu ve yaklaşık bir aydır ölü balık kokusundan baraj çevresine yaklaşamadıklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

Balık ölümünün her geçen gün arttığını ve bununla ilgili Tarım İl Müdürlüğü’ne bilgi verdiğini söyleyen Burdur Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Muharrem Mutluca, kendilerine gelen cevapta balıkların oksijen patlaması sonucu öldüğünün bildirildiğini söyledi. Mutluca, “Ama bunun gaz patlaması ile alakası yok. Isparta’dan gelen Dabakhane atıklarından kaynaklanan bir şey. Çayda da ölü balıklar tespit edildi. Çünkü ölü balık barajdan çaya akmaz, çaydan baraja akar” şeklinde konuştu.

SADECE ÇİN SAZANI ÖLÜYOR

Barajda birkaç türde balık bulunduğunu kaydeden Mutluca, “Tek tür balıklar ölüyor. Diğer balıklar ölmüyor. İki yıl önce de böyle ölmüş. O zaman da gaz patlaması demişler. O şekilde olayı yatıştırmışlar” dedi. İki yıl önce de balıkların bu şekilde ölerek kıyıya vurduğunu belirten Mutluca, bu yıl daha fazla balık öldüğünü bildirdi. Mutluca, “Gördüğümüz kadarı ilde tahmini 50 ton ölmüş balık var. 20 yıldır balıkçıyım. Şu an durduğumuz kıyıdaki balıkları toplasak, yüz kilo balık var burada” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Barajı Kepez Hidroelektrik Santrali’nin çalıştırdığını belirten Mutluca şunları söyledi:

“Tarım İl Müdürlüğü’ne bildirdik. Onlar da Kepez Elektriğe bildirdiler. Bize suyun ayarsız salınmasından, sıcaktan dolayı öldüğü söyleniyor hem de. Sıcaktan balık ölmez. Kimse gelmedi, inceleme yapılmadı, ilgilenen olmadı. İlgililerden Su Ürünleri Kooperatif Başkanı olarak Isparta’dan gelen atık suyu önlemelerini istiyorum. Başka bir şey istemiyorum. Yaklaşık 300 kişi buradan ekmek yiyor. Bu balık buradan bittiği zaman 300 kişi aç kalacak.”

Köyün tek geçim kaynağının Karacaören Barajı’ndaki balıklar olduğunu söyleyen Su Ürünleri Koopertafi üyesi Muhammed Göksel ise, yardım edilmezse aç kalacaklarını söyledi. Göksel, “Köyün geçim kaynağı. Şimdi burada balık bittiyse köylü de bitti. Biz de buradan balık avlıyoruz. Ama şu anda yasak bir dönem, avlamıyoruz” dedi.

ANTALYA'NIN İÇME SUYU BARAJDAN ALINACAK

Kendilerine ilerleyen dönemlerde Antalya için içme suyunun Karacaören Barajı’ndan alınacağının bildirildiğini söyleyen Göksel, şöyle devam etti: “Bu yüzden de önlenmesi lazım. Bugün balık ölüyor, yarın çocuğumuz gelecek, bilmeyerek balığı elleyecek, yiyecek, sonra çocuklarımız da ölecek. Suya girecek, zehirli atıktan çocuklarımız da ölecek. Biz korkumuzdan çocuklarımızı su kenarına çıkaramıyoruz. Bize oksijen patlaması diyorlar. Oksijen patlaması olsa içerisinde bütün canlı ölür. Ama tek tür ölüyor.”

Reklam
Reklam

Balıkların üreme döneminde öldüğünü ifade eden Göksel “Isparta’dan gelen çaya yazın bu balık yumurta yapıyor. Yavruyu oraya bırakıyor. O dönemde ölüyor. Çaya çıkan balık ölüyor. Çaya akım yapmayan balık ölmüyor” şeklinde konuştu.

Barajın kıyısına çıkmış binlerce balık ölüsü varken bölgeye dinlenmek için gelenlerin olta ile balık tutması da dikkat çekti. Balıkçılar bölgeye ilk defa geldiklerini, konuyla ilgili bilgilerinin olmadıklarını, ancak eğlence olsun diye balık avladıklarını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: