(özel Haber) Karaçomak Barajında Sular Çekildi

Kastamonu’nun içme suyu ihtiyacının karşılanması için yapılan Karaçomak Barajı'nda, şu sıralarda su sıkıntısı ile mücadele...

Kastamonu’nun içme suyu ihtiyacının karşılanması için yapılan Karaçomak Barajı'nda, şu sıralarda su sıkıntısı ile mücadele ediliyor. Yıllık 23 milyon metreküp suya ihtiyacı olan Karaçomak Barajında çekilen sular nedeniyle Kastamonu’nun önümüzdeki günlerde büyük içme suyu sıkıntısı çekmesi bekleniyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) Kastamonu Bölge Müdürlüğünün ikinci gölet projesinin ise bir an önce hayata geçmesi bekleniyor. Baraj içindeki suların azalması, Kastamonu Belediyesini başka bölgelerden su almaya yöneltirken, geçtiğimiz yıllarda projesi hazırlanan ve bir türlü hayata geçirilemeyen ikinci içme suyu için yapılması planlanan Kırık Barajı'nın ise bir an önce yapılması gerekiyor. Uzun yıllar Kastamonu’nun içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanıp yapılan Karaçomak Barajında, şu sıralarda su sıkıntısı ile mücadele ediliyor.

Reklam
Reklam

BÜTÜN UMUTLAR NİSAN YAĞMURLARINDA

Son yılların en az yağışlı kış mevsimini yaşayan Kastamonu’da bütün umutlar ise Nisan yağmurlarına kaldı. Nisan ayında havaların yağışlı geçmesini bekleyen Kastamonu’nun bu yazın içme suyu sıkıntısı çekmemesi için ise vatandaşların suyu idareli kullanmaları istendi. Bütün umutlarını Nisan yağmurlarına bağlayan Kastamonu Belediyesi, Karaçomak Barajının biran önce dolup yeterli seviyeye ulaşmasını bekliyor.

Kastamonu şehir merkezinin sadece bir barajdan sağladığı içme suyu sorunun önümüzdeki yıllarda da yaşanmaması için vatandaşlar Kırık Barajının biran önce yapılarak hizmete girmesini istedi.

Bir taraftan Kastamonu’nun su ihtiyacının ortaya çıkmaması için birçok kesim tarafından tehlike çanlarının çaldığı öğrenilirken, diğer taraftan da ikinci Gölet’in yapılması istendi.

SON YILLARIN EN KURAK KIŞ’I YAŞANIYOR

Son yılların en kurak kışını yaşayan Kastamonu’da hem içme suyu, hem de sulama suyu temini ve taşkın koruma amaçlı olarak projelendirilip 1976 yılında hizmete sunulan Karaçomak Barajı, tarihinin en düşük su seviyelerinden birine ulaştı. Normal su kotunda 23 milyon metreküp göl hacmi, 1.54 kilometrekare de göl alanı olan Karaçomak Barajı’nda doluluk oranının şuan yüzde 50 seviyesinde olduğu öğrenildi.

Reklam
Reklam

Su seviyesinin düşüklüğü yüzünden barajın üst tarafında en az üç futbol sahası büyüklüğünde bir alan açığa çıkarken, kış mevsiminde yeterli kar yağışının olmaması, barajın eski doluluk seviyesine ulaşmasına yönelik umutların Nisan yağmurlarına bağlanmasına neden oldu.

Şuanda Karaçomak Barajında 11 milyon metreküp su miktarı bulunurken, doluluk oranının ise yüzde 50 olduğu belirtildi. Normal su kotunda göl yüzeyinin deniz seviyesinden yüksekliği 889.50 metre iken, şuanda göl yüzeyinin deniz seviyesinden yüksekliği ise 880.14 metreye kadar düştü. Buna göre, barajın su seviyesinin 9 metre 36 santimetre düştüğü belirlendi. Karaçomak Barajı, en çok 25 Şubat’ta doluluk oranı yüzde 43 ile ulaşırken, barajın yavaş yavaş doluyor olmasına rağmen dolma oranının çok düşük seviyede olduğunu belirtildi.

Karaçomak Barajının iki-üç futbol sahası yanı yaklaşık olarak 150 metre kadar su seviyesinin çekilmesiyle çevre köylerde yaşayan vatandaşlar barajın içersinde hayvanlarını otlatmaya başladı.

Öte yandan hayvanların otlamasının yanı sıra amatör balıkçılarında durak yeri haline gelen Karaçomak Barajında amatör balıkçılar, barajında 1994 yılından sonra hiç bu kadar düşük seviyede su olmadığını ve havaların kurak gitmesi durumunda Kastamonu’yu büyük bir su sıkıntısı çekeceğini söylediler.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: