(özel Haber) Koruculardan 'çözüm Süreci' Tedirginliği

Terör örgütü PKK'nın ilk silahlı eylemini gerçekleştirdiği Siirt'in Eruh ilçesinde, 25 yıldır devletin yanında silahlı...

Terör örgütü PKK'nın ilk silahlı eylemini gerçekleştirdiği Siirt'in Eruh ilçesinde, 25 yıldır devletin yanında silahlı mücadele verdiklerini belirten 425 geçici köy korucusu, barış sürecine olumlu bakarken, sürecin barışla noktalanması durumunda kendi statülerinin ne olacağını merak ediyor.

Eruh'a bağlı Dikboğaz köyünde 20 yıldır koruculuk yaptığını kaydeden geçici köy korucusu Mehmet Can Tein, PKK ile mücadelede köy korucuları olarak bedel ödediklerini ve ödemeye devam ettiklerini söyledi. Arkadaşlarını bu uğurda kaybettiklerini ifade eden Tein, "Son dönemde başlatılan çözüm sürecini kesinlikle destekliyoruz. Kanın dökülmesini istemiyor, bu bölgeye barış ve huzurun tesis edilmesini canı gönülden destekliyoruz. Örgütün Eruh’a ilk baskın yaptığından bu yana hep devletimizin yanında yer aldık. Çözüm süreci ile birlikte bu bölgeye mutlaka barışın geleceğine inanıyoruz. Biz devletimizi seviyoruz, Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin ancak bizimde sosyal haklarımızı unutmasın, bizi ortada bırakmasın. Şuan Eruh ilçesinde 425 geçici köy korucusu bulunuyor. PKK’ya karşı mücadele eden biz korucular çözüm sürecinin sonunda nasıl bir statü altına gireceğini bilmiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

"KIDEM TAZMİNATI ve SOSYAL GÜVENCE İSTİYORUZ"

Asgari ücret altında çalıştıklarını aktaran Çetinkol köyüne bağlı geçici köy korucusu Fethullan Nas, bu maaşın mevcut ekonomik şartlarda kendilerine yetmediğini bildirdi. Nas, "24 yıldır Eruh’ta geçici köy korucuyum, barış sürecini sonuna kadar destekliyoruz. Sosyal güvence olarak yeşil karttan başka hiçbir şeyimiz yoktur. Devlet mutlaka bizi sahiplenmelidir. 400 ile 600 lira arasında maaş neyimize yetecek, kıdem tazminatı ne de sosyal güvence istiyoruz" diye konuştu. Dikboğaz köyünde korucular adına konuştuğunu aktaran Şakir Acar da, devletin geçici işçiliği ya da memurluğu gibi sosyal hakları mutlaka düşünmesi gerektiğini anlatarak, "Bunca yıla kadar bizi ihmal edenler artık hakkımızı iade etmelerinin zamanı geldi. Devlete olan güvenimiz dün olduğu gibi bugünde sonsuzdur, tek istediğimiz insanca yaşayabilecek bir maaş sistemi ve emeklilik hakkıdır. Yetkililer geçici olan köy korucularına her türlü imkan ve sosyal haklarını tanıma zamanı gelmiştir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"KAÇAK İŞÇİ GİBİ ÇALIŞIYORUZ"

Ekonomik sıkıntılar karşısında büyük zorluklar çektiğini ifade ederek Dikboğaz köyü korucularından Emin Akyürek ise, sosyal ve özlük haklarının yetersizliği nedeniyle kendilerini kaçak bir işçi gibi gördüklerini, Eruh ilçesinde bulunan 425’e yakın korucunun en büyük sıkıntısının terörle mücadeleden çok ekonomik sıktın olduğunu vurguladı. Akyürek, maaşlarının en düşük memur maaşına kadar çekilmesi gerektiğini ifade ederek, "En zorlu görevi yapmamıza rağmen en düşük memur maaşının yarısı kadar maaş almıyoruz. Çok fazla bir beklentimiz de yok, tek gayemiz maaşlarımızın en düşük memur veya işçi maaşı düzeyine yükseltilmesidir" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: