(özel Haber) Mahyalarda ‘dijital’ Dönemi

Ramazan’da camilerin vazgeçilmez süsü olan ‘mahyalar’, artık gelişen teknoloji ile dijital olarak hazırlanıyor.Geçen yıldan bu...

Ramazan’da camilerin vazgeçilmez süsü olan ‘mahyalar’, artık gelişen teknoloji ile dijital olarak hazırlanıyor.

Geçen yıldan bu yana Türkiye’nin değişik illerindeki camilerde kullanılmaya başlanılan dijital led mahyalar giderek yaygınlaşıyor. Çift minareli camilere uygulanmasının yanı sıra tek minareli camilerde de dairesel olarak uygulanan dijital mahyaların kullanım süresinin ampullerle hazırlanan mahyalara göre uzun olduğu belirtilirken, bilgisayar ortamına yüklenen programla cami imamının istenilen yazı, söz ve Hadis-i Şerif yükleyebilmesi kolaylığını da taşıyor.

Reklam
Reklam

İLK KEZ GEÇEN YIL UYGULANDI

Antalya’nın Kepez ilçesinde 1989 yılında inşa edilen 540 metrekarelik ve 1500 kişilik Hüseyin Alanyalı Camii’nin 41 metre yüksekliğindeki çift minaresi arasına dijital led mahya hazırlayan Elektronik Mühendisi Rafet Belen, ilk kez geçen yıl 22 camide dijital led mahya uyguladıklarını belirtti. Bu yıl Türkiye genelinde değişik illerde 40 caminin minarelerine dijital led mahya uyguladıklarını ifade eden Rafet Belen, Engin Belen, Musa Karslıoğlu ve Özcan Kars ile birlikte sahip oldukları İstanbul’daki firmalarının Türkiye’de dijital led mahyayı ilk kez kendilerinin uyguladıklarını söyledi.

TEK MİNAREDE DE UYGULANABİLİR

Eski teknikle yapılan mahyalardan farklı olarak dijital led mahyaların çift minarenin yanı sıra tek minareye de uygulanabildiğini belirten Belen, tek minarede dairesel dönen mahya hazırladığını söyledi. Hüseyin Alanyalı Camii’nin iki minaresinin arasına 20 metre uzunluğunda, 1,5 metre yüksekliğinde mahyayı üç günde hazırladıklarını bildiren Belen, yaklaşık 18 kilo olan dijital mahyanın montajının da 3 saat sürdüğünü ifade etti. Belen, dijital led mahyaların kullanım sürelerinin eski teknikle yapılan mahyalara göre daha uzun olduğunu ve 5 yıl kullanılabildiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

ESKİ MAHYALARA GÖRE DAHA EKONOMİK

Enerji sarfiyatının düşük olması nedeniyle ekonomik olan dijital led mahyaların bozulma riskinin de ampul ile hazırlanan mahyalara göre daha düşük olduğunu belirten Belen, bu yıl Antalya genelinde 7 camiye led mahya hazırladıklarını bildirdi. Dijital mahyaların yüksekliğine göre görülebilme mesafesinin de değiştiğini anlatan Belen, Hüseyin Alanyalılar Camii’ne uygulanan mahyanın iki tarafından da yaklaşık 600 metre uzaklıktan okunabilme özelliğine sahip olduğunu söyledi.

BİLGİSAYAR ORTAMINDAN İSTENİLEN YAZI YÜKLENİYOR

Elektronik Mühendisi Rafet Belen, dijital led mahyaların en önemli özelliğinin bilgisayar ortamına yüklenen program sayesinde istenilen yazının yüklenebilmesi olduğunu bildirdi. Belen, dijital mahyalara bilgisiyar ortamına yüklenen yazı, söz ve Hadis-i Şerif’in yerleştirilebildiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: