(özel Haber) Paris’te Öldürülen Pkk’lı Sakine Cansız’ı Örgüt Arkadaşı Anlattı

Fransa’nın başkenti Paris’te öldürülen PKK’lı üç kadından biri olan Sakine Cansız’ı, örgütten bir arkadaşı anlattı....

Fransa’nın başkenti Paris’te öldürülen PKK’lı üç kadından biri olan Sakine Cansız’ı, örgütten bir arkadaşı anlattı. Suriye ve Kandil ile başlayan süreçte tanıştıklarını belirten eski örgüt üyesi Mustafa Karatay, Cansız’ın barışa katkı sağlamaya çalışan en önemli isimlerden biri olduğuna dikkat çekerek; “Bu katliamla verilen mesaj şuydu: Barışamazsınız, savaşmaya devam etmelisiniz” dedi.

İzmir’de yaşayan örgütün eski üyelerinden Mustafa Karatay, Paris'teki Kürt Enstitüsü'nde kimliği belirsiz silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda aralarında PKK'nın kurucularından Sakine Cansız'ın da bulunduğu 3 kadının öldürülmesiyle ilgili konuştu. Olayı ‘barışa kurşun sıkılması’ olarak yorumlayan Karatay, 2004 yılında örgütten ayrıldığını ve örgüt içerisinde yer aldığı sürede Sakine Cansız ile sık sık yan yana geldiklerini belirtti. Karatay, olayda Cansız’ın hedef alınmasının kasıtlı olduğuna dikkat çekti. Cansız’ın örgüt içerisinde bile antimilitarist bir misyon üstlendiğini belirten Karatay, Sakine Cansız’ı şu sözlerle anlattı: “Sakine Cansız ile tanışıklığımız Suriye’de başladı daha sonra Kandil’de de diyaloglarımız sürdü. Sakine Cansız’ı tanımayan yoktur. O bir efsane gibidir. Onun yaşadıkları dilden dile destan gibi aktarılmıştır. Sakine Cansız bir savaşın içinde yer alsa bile bir savaş karşıtı, anti militarist, duygulu, insancıl, empatisi güçlü herkesi anlamaya çalışan anaç, Diyarbakır Cezaevi’nde gördüğü işkencelere rağmen öfkesini kinini içine gömmüş biriydi. Örgüt içinde de tamamen dogmaları olmayan insanları yargılamayan, uzlaşmacı ve barışçı bir dildi.”

Reklam
Reklam

YAŞANAN OLAY ÇATIŞMA ORTAMININ SAĞLANMASI İÇİNDİR

Paris Kürt Enstitüsü’nde yaşanan olayın bir çatışma ortamını yeniden alevlendirmek için olduğunu öne süren Karatay; sözlerini şöyle sürdürdü: “O insanlar silahlı insanlar değildi. Dağda bir çatışma içinde öldürülmediler. Bir vahşettir. Vahşetle katledildiler. Ama hedef Sakine Cansız. Neden? Tarihte ilk kez açık açık Kürtler ve Türkler ciddi anlamda barışı konuşmaya başlamaya ilk adımı attıkları andan itibaren Sakine Cansız hedef alındı. Neden bir başkası hedef alınmıyor? Tamamen barışta büyük hizmetler edecek, ayaklı kitap bir Türkiye’nin yaşayan tarihi hedef alınıyor? Çünkü Kürtler içinde çok büyük saygınlığı olan bir insanı katlederek, devleti suçlayacak insanları ve yeniden bir çatışma ortamının sağlanması içindir. Yeniden barış kaybedecek. Tıpkı 1993 yılında yapılanlar gibi."

Olayı provokatif bir girişim olarak anlatan Karatay, şunları söyledi: "Aydınlanacağına inanıyorum. Fakat bu savaştan çok kesimin rantı ve çıkarı var ki hepsini aşmak çok çetin dağlara çıkmak gibi olacaktır. Barış sanki bir dağın zirvesinde ve biz o dağın zirvesine çıkarken çok zorluklar yaşayacağız. Burada onların katliamı ile verilen mesaj şuydu: Barışamazsınız, savaşmaya devam etmelisiniz. Brada Türk ve Kürt halkı şunu görmeli: ‘bize tezgâhlanan bu oyun ne kadar kirli ve çirkef bir oyun. Yıllardır yürüttüğümüz kardeş savaşının bizlere hizmet etmediği biz halkların çıkarına olmadığını anlamak zorundayız. Orada şahıslara sıkılan kurşun olarak algılamamalıyız. Bizim barışımıza sıkıldı bu kurşun ve herkes ‘bu bir provokasyondur, uyanık olalım’ diye konuştu. Zaten derin devlet veya derin PKK bunlar yani biz sadece yorum yapabiliriz. Bunlar mı yaptı yapmadı mı? diye. Ama bence bunlar önemli değil. Çünkü dağdan inmeye sevinmeyenler her iki tarafta var. Başbakan Erdoğan kendisi ifade ediyor: ‘Derin devleti bitirdiğimiz iddia edemeyiz’ yani tehlikeler hâla var. Öcalan da İmralı’dan açıklama yapıyor: ‘Derin devlet ve derin PKK izin verirse barış olacak’ yani engeller çıkarmazlarsa, ve bu savaştan büyük çıkarlar elde eden dış güçler.”

Reklam
Reklam

CANSIZ’I İNFAZDAN SONRA DİZELERLE ANLATTI

Örgüt içindeyken sevilen bir şair olduğunu aktaran Karatay, sanata karşı duyarlılık yönünün Cansız tarafından da bilindiğini, aralarında geçen bir diyalogda da Cansız’ın kendisi tarafından bir şiir ile anlatılmak istendiğini belirtti. Karatay; Sakine Cansız hayattayken yıllar önce bir vasiyette bulunduğunu anlatarak sözlerine şöyle devam etti: "Bana ‘bir gün ölürsem benim üstüme yaz’ demişti. Ben de bir şiir kaleme aldım.” Karatay’ın Sakine Cansız’ın infazından sonra yazdığı şiirden bazı dizeler: "Bir tarihtim ben, yarım asırlık bir çınar / bir kitaptım ben, acıların isyanların gözyaşlarının / Bir yoldum ben barışa giden zorlu ve çetin…"

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz