(özel Haber) Romatizma Hastalarına Klima Uyarısı

Memorial Diyarbakır Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yahya Kemal Burkan, aşırı sıcakların görüldüğü...

Memorial Diyarbakır Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yahya Kemal Burkan, aşırı sıcakların görüldüğü yaz aylarında yoğun klima kullanımının, romatizmal rahatsızlıkları bulunanlara ve büro ortamında çalışan kişilere ciddi zararlar verdiğini söyledi.

Ekleminde romatizmal yatkınlık olan kişilerin klimalı ortamda kalmasının kişiyi daha çok etkileyeceğini belirten Uz. Dr. Burkan, kişinin buna bağlı bir alt yapısının olduğunu kaydetti. Uz. Dr. Burkan, "Gün boyunca aşırı klimalı ortamda kalınca, ister istemez eklem ağrıları, kas ağrıları, tendon ağrıları artabilmektedir. Bu nedenle bu kişilerin uzun süreli klimalı ortamda kalmaktan sakınmaları gerekir. Bürolarda çalışanlar, bankacılar, bilgisayar başında çalışan operatörler gibi çalışanlar zaten uzun süreli oturmanın zararlarına maruz kalabilmektedir. Bunun yanında bir de gün boyu klima altında kalmak bu kişiler için iki kat bir zarara sebebiyet vermektedir. İşte iki risk faktörü art arda gelince şikayetler daha kaçınılmaz oluyor. Zaten kaslar ham ve yumuşak bir yapıda olduğu için ani bir hareket, refleks, işte yere düşen bir kalemin ani bir şekilde alınması bile bir tutulmaya sebebiyet verebilir. Bunun için ani ve ters hareketlerden sakınmakta fayda var" dedi.

Reklam
Reklam

Yaz aylarında bilinçsiz klima kullanımının bel, boyun ve sırt bölgelerinde ani kas tutulmalarına sebebiyet verebildiğini dile getiren Burkan, özellikle aşırı sıcak ortamlardan klimalı ortamlara geçildiğinde kişide kas spazmına neden olduğunu ifade etti. Burkan, "Bel, boyun fıtıkları ve kireçlenmelerde kişide mevcut ise klimalı ortamda kas spazmına sebebiyet verir. Bu da ağrıya ve kas tutulmalarına sebebiyet verir. Bilinçsiz klima kullanımı azaltmak için birtakım önerilerimiz vardır. İşte aşırı sıcak ortamda durmamak, sıcak ortamlardan klimalı ortamlara geçince klimanın bel boyun bölgesinden uzak tutulması, oda ısısın ideal olan 22 ila 23 derecelerde tutulması ve ince pamuklu giysilerin tercih edilmesi gibi. Fizik tedavi olarak, bel boyun tutulmalarında, özellikle aşırı sıcaklarda kişinin mutlaka bir fizik tedavi uzmanına görünmesini ve ona göre gerekli fizik tedavisi, ilaç tedavisi egzersiz tedavisi ve koruyucu önlemlerin alınmasını öneriyoruz. Bu tür bir rahatsızlığa yakalanan kişilerde fizik tedavi yüzde 90-95 bir fayda sağlar. Çünkü ilaç tedavisi tek başına fayda sağlamayabiliyor. Mutlaka fizik tedavi ile de desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: