(özel Haber) Suç Oluşumunu Önlemeye Yönelik Büyük Proje

Karaman Valiliği koordinatörlüğünde, asayiş suçlarını önlemeye yönelik, "İnsan İçin güvenlik, güvenlik için birliktelik" sloganıyla hazırlanan...

Karaman Valiliği koordinatörlüğünde, asayiş suçlarını önlemeye yönelik, "İnsan İçin güvenlik, güvenlik için birliktelik" sloganıyla hazırlanan 'Suç Önleme Projeleri'nin 1. etabı başladı.

Karaman Valiliği öncülüğünde asayiş suçlarını önlemeye yönelik hazırlanan "Suç Önleme Projeleri" birçok aşamadan oluşturuldu. Projenin birinci etabı, ‘Suç Önleme Projeleri Yarışıyor’, ‘Geçmişimden ve Geleceğimden Kaybettiklerim’ ile ‘Önleyici Güvenlik Araştırmaları Sempozyumu' alt projeleriyle start aldı. Proje kapsamında, asayiş suçlarının önlenmesinde bireyler üzerine düşen görevler hatırlatılarak, toplumun her kesiminin işbirliğini artırmak amaçlanıyor.

Reklam
Reklam

"SUÇ ÖNLEMEYE YÖNELİK ÖZGÜN PROJELER YÜRÜTÜLMEKTEDİR"

Projenin amacı ve hedefleri hakkında bilgi veren Karaman Valisi Murat Koca, "Geçmişten bugüne baktığımızda tarihi bu süreç içerisinde toplumlar, birbirleriyle olan ilişkilerini bazen kendi aralarında belirledikleri kurallar çerçevesinde, çoğu zaman sosyal normlar ve yasalar üzerinde sürdürme çabası içerisinde olmuşlardır. Bazı zamanlar toplumun beklentileri bireyin ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelmiştir. Karşılanamayan bu ihtiyaçların ortaya çıkması özellikle kalabalık toplumlarda bireyin sosyal statüsünün farklılığından meydana gelmektedir. Toplumun bireye yönelik amaçları bireyin sosyal statüsüne göre uyuşmazlık gösterdiği takdirde, sosyal kurallardan sapma eğilimi görülmektedir. Bundan sonra da birey suç işlemiş, suç işleyen birey toplum karşısına çıkmış, toplum bu davranışların nedenini araştırmış ve bu durum ayrıca kriminologların araştırma konusu olup üzerinde teoriler üretilmiştir. Ülkemizde suç önleme çalışmaları yeni yeni sistematik olarak ele alınmaya başlanılmış ve bu konuda özellikle kolluk kuvvetlerince özgün veya uyarlanmış proje ve faaliyetler yürütülmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

"TOPLUMUN HER KESİMİYLE GÜÇ BİRLİĞİ OLUŞTURMAYI HEDEFLEDİK"

Vali Koca konuşmasının devamında, "Günümüze kadar özellikle problem odaklı veya proaktif polislik yaklaşımları çerçevesinde toplum destekli polislik hizmetleri bahsedilen proje ve faaliyetlerle yürütülmüştür. Ancak proje veya faaliyetlerin gerek teori (fikir), gerekse uygulama çalışmaları kolluk tarafından yürütülmüş ve asıl hedef kitle olan diğer toplumsal aktörlerin suç önleme çalışmalarındaki uygulamaların fikir aşamasında yeterince yer almadığı değerlendirilmektedir. Diğer toplumsal aktörlerin öneri ve görüşleri ile hazırlanacak olan suç önleme programlarının sahiplenilme ve daha başarılı uygulanma imkanı yüksek olacaktır. Başka bir deyişle toplumsal aktörlerin güvenlik ile ilgili gördükleri eksiklikler ve hissettikleri suç korkusu algısının nedenlerinin doğru tespit edilmesi, yapılacak çalışmaların en doğru yöntemle yapılmasını sağlayacaktır. Böylesi araştırma konularından ve üretilen teorilerden daha ziyade 'Suç Önleme Projesi' adı altında yapmış olduğumuz bu çalışmada suç ve suçu önlemeyle ilgili bugüne kadar yapılmış ve halen yapılmakta olan çalışmaların, araştırmaların dışında kendimize faklı bir bakış açısı getirerek çerçevemizi genişletip suç ve suç unsurlarına bakışımızda ve çözümlemelerimizde alternatif yollar üzerinde emin adımlarla ilerlemeye başladık ve bu alanda toplumun her kesimi ile güç birliği oluşturmayı hedefledik" diye konuştu.

Reklam
Reklam

“ELLERİMİZ KARANLIĞA DEĞİL, GÖKKUŞAĞINA UZANSIN”

Birinci etapta yer alan “Suç Önleme Projeleri Yarışıyor” başlıklı projeyle, toplumda yaşanan problemler ve suçların önlenmesinde, her bir bireye üzerine düşen görev ve sorumlulukları hatırlatılmak isteniyor. "Ellerimiz Karanlığa Değil, Gökkuşağına Uzansın” vurgusuyla hazırlanan projeyle, toplumun her kesiminden tüm aktörlerin katılımının sağlanması ve farklı kişi, grup ve mesleklerden farklı bakış açıları yakalayabilmek hedefleniyor. “Geçmişimden ve Geleceğimden Kaybettiklerim” başlıklı proje ise, suç işleme riski yüksek yaş gruplarının bilgilendirilmesi ve suç işlemeden önce bir kez daha düşünmelerini teşvik etmek amacıyla hazırlandı. Projeyle asayiş suçlarından halen cezaevlerinde yatan hükümlüler veya cezasını tamamladıktan sonra normal hayatına devam eden eski hükümlülerin suç işleyince hayatlarında ne gibi değişiklikler olduğu, geçmişinden, geleceklerinden neler kaybettikleri ve hatta pişmanlıklarını anlatan mektuplar göndermeleri isteniliyor. Gelen mektuplar uzman, sosyolog ve psikologlar tarafından derlenerek projeyle aynı ismi taşıyan kitapla toplanarak yayınlanacak. Birinci etabın son alt projesi ise Eylül ayının ikinci haftasında yapılacak “Önleyici Güvenlik Araştırmaları Sempozyumu” olacak. Düzenlenecek bu sempozyumda alanında uzman akademisyenler, suç ve suç teorileri önleyici güvenlik hizmetleri ve uygulamaları gibi konular hakkında sunumlar yapılacak. Sunulan makaleler, sempozyum kitabı olarak yayınlanacak.

Reklam
Reklam

HAZIRLANAN KİTAP VE CD’LER 81 İLE GÖNDERİLECEK

Projeyle birlikte hazırlanan kitaplar ve CD’ler suç işleme riski yüksek yaş gruplarının bilgilendirilmesi için set halinde 81 ilin valisi ile özel ve devlet üniversitelerine gönderilecek. Karaman Valiliği öncülüğünde başlatılan proje, Karaman Belediyesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman İl Emniyet Müdürlüğü, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası, Karaman Barosu ile Karaman'da faaliyet gösteren firmalar tarafından destekleniyor. Yarışmada sonunda birinciye 5 bin, ikinciye 2 bin 500 ve üçüncüye bin lira ödül verilecek. Yarışmaya katılacaklar, başvuru koşullarına, www.suconlemeprojeleri.com adresinden ve 0 338 213 86 52 numaralı telefondan yarışmanın son başvuru tarihi olan 07 Ağustos 2013'e kadar ulaşabilecekler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: