Balıkesir'in Bandırma ilçesinde beyaz et sektöründe faaliyet gösteren Şeker Piliç'in iflası, tavuk yetiştiricilerini zor durumda bıraktı. Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Duran, "Sektörün içinden olan Banvit'in Şeker Piliç'i alması 500 kümesin boş kalmasını engelleyecektir" dedi.
Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Duran, Şeker Piliç'in iflasına ilişkin görüşlerini dile getirdi. Başkan Duran, "Şeker Piliç, Türkiye'nin önemli firmalarından birisiydi. Türkiye piliç üretiminin yüzde 6 ile 7'si gibi bir kapasiteye sahipti. Avrupa Birliğine de ilk ihracatı yapan firmalardan birisiydi. Tabii bizler, üreticiler olarak bu olaya bakıyoruz. Balıkesir Tavuk Üreticileri Birliği Başkanı olarak bizlere yaklaşık 4 ile 5 aydan bu yana arkadaşlarımız firmanın sıkıntıda olduğunu anlatıyordu. Üretici arkadaşlarımız hak ettikleri paraları alamadıklarından ya da geç aldıklarından bahsediyorlardı. Bizim bildiğimiz en az 2 devre üretim paralarını alamayan arkadaşlarımız var. Tedarikçi olarak kavuz ve kömür tedarikçileri arkadaşlarımız da sıkıntıya girdiler. Bizler Şeker Piliç'in bu sıkıntılarını 4-5 aydan bu yana biliyorduk ve takip ediyorduk ama işin bu aşamaya geldiğini bilemiyorduk. Üreticiye yüzde yüz olmasa bile yarısını ödüyorlardı, süreyi uzatıyorlardı. Normal şartlarda biz hayvanları teslim ettikten 3 hafta sonra paralarımızı alıyoruz. Bu paralar 2 ay gibi, 3 ay gibi sürelere sarktı. Bazı arkadaşlarımız hiç para almadan 2. devre tavuklarına bile baktılar. Şeker Piliç'in üretim yaptığı Balıkesir genelinde 500 ile 600 arasında üretici var. Bunların ailelerini, bakıcılarını sayarsanız, ki sadece olaya böyle de bakmamak lazım, Şeker Piliç'in bin 600'ü aşkın bordrolu elemanı vardı. Bunlara yem, civciv, piliç kamyonları, satıcıları da dahil ederseniz 30 bin kişiden bahsediyoruz" dedi.
ÜRETİCİNİN GÖZÜ BANVİT'TE
Balıkesir'deki tavuk yetiştiricileri, Bandırma ilçesinde faaliyet gösteren ve beyaz et sektöründe Türkiye'nin öncü isimleri arasında yer alan Banvit'in kendi dertlerine çözüm olabileceğini düşünüyor. Birlik Başkanı Mehmet Duran, "Son günlerde değişik firmalarla görüşmeler yapıldığını duyuyoruz. Torunlar olarak açıklandı ilk önce, iki gün önce de Banvit firması ile görüşmeler olduğu öğrenildi. Banvit bölgemizin ve ülkemizin en büyük üreticilerinden birisidir. Banvit'in de Şeker Piliç'e talip olduğunu duyduk. Yetiştiriciler olarak kümeslerimizin atıl durumda kalması hiçbirimizin hoşuna gitmez. Bir an önce ortaklık ya da bir başka şekilde olayın sonuçlanması bizim en büyük taleplerimizden bir tanesi. Yetiştiricilerin alacakları için yeni firma ile görüşmeler yapacağız. Yetiştiricilerimiz bizleri arıyor, fikir soruyor. Şu anda kümeslerinde hayvanlar varsa yemin gelmediğine dair, hayvanların alınmadığına dair, noter kanalı ile avukat kanalı ile tespit edilmesini istedik. Yarın hukuki yollara başvurduğunda elinizde done olsun. Birçok arkadaşımız bu yola gitti. Bizim söylediğimiz anlamdaki sorunları başka firmalarla görüşerek çözdüler. Yemi A firmasından alıp civcivleri B firmasına satmaya başladılar. Paranın dönüşü hukuksal yollarla devam eder. Mağdur yetiştirici arkadaşlarımız bize başvururlarsa biz de avukat yöntemi ile yardımcı olmaya çalışıyoruz. Banvit, bu sektörün içinde bu sektörü bilen kişiler. Türkiye'nin en büyüklerinden bir tanesi ve Balıkesirli üstelik. Banvit'in Şeker Piliç'i satın alması bu 500 kümesin boş kalmasını engelleyecektir ve sistemi bildiği için zorluk çekmeden iyi adapte olacaktır. Sektörün içinden bir firmanın Şeker Piliç'i alması bizlerin de destekleyebileceği bir görüştür" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz