İstanbul, İzmir ve Antalya’nın yer aldığı süs bitkisi yetiştiriciliği sektörüne girmek isteyen Afyonkarahisar’da termal su kaynaklarından yararlanarak sektörün kurulması için harekete geçen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), bu alanda yatırım yapmak isteyenlere yüzde 50 hibe desteği verecek.
9. çağrı dönemine çıktıklarını söyleyen TKDK Afyonkarahisar İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, bugün kadar gerçekleştirilen çağrı dönemlerinde projeleri tamamlanan müteşebbislere toplamda 7 milyon TL’lik hibe desteği verdiklerini kaydetti. Kurum olarak öncelikli hedefleri arasında projeleri desteklemekle birlikte aynı zamanda markaların değerlerinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olunmasının da geldiğini belirten Şehitoğlu, bunun için gerekli çalışmalara başladıklarını dile getirdi. Ekonomik Koridor Panelleri adı altında gerçekleştirecekleri projeler ile Afyonkarahisar’da girişimcileri bilinen sektörler dışında farklı sektörlere yönlendirmek için gerekli alt yapı hazırlıklarına başlayacaklarını anlatan Şehitoğlu, şunları kaydetti: “Düzenleyeceğimiz 1. Ekonomik Koridor Paneli'nde brover tavukçuluğunu, 2. Ekonomik Koridor Paneli'nde tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi, genlerinin muhafaza edilmesini, 3. Ekonomik Koridor Paneli'nde süs bitkisi yetiştiriciliğini kurmanın önünün açılması ve geliştirilmesini, 4. Ekonomik Koridor Paneli'nde ise yöresel ürün ve el sanatlarının yer alacağı bir merkezin kurulmasını hedefliyoruz. Burada en dikkat çekici olan konu ise bizce süs bitkisi yetiştiriciliği olacaktır.”
Süs bitkisi yetiştiriciliği konusunda Afyonkarahisar’ın sahip olduğu termal kaynaklarla Türkiye’de bu işin merkezi olan İstanbul, İzmir ve Antalya’ya göre daha avantajlı bir konumda olduğunu kaydeden Şehitoğlu, “Süs bitkisi tüketimi genelde yazın daha az, kışın ise daha fazla oluyor. Ancak kışın süs bitkisi yetiştirilmesi maliyetli olduğundan dolayı genelde istenilen kotaların altında gerçekleştiriliyor ve bu da bazen tüketim noktasında sıkıntılara neden oluyor. Gül başta olmak üzere diğer çiçek türleri sıcak ortamlarda yetiştiği için, biz bu proje ile süs bitkilerinin yetiştirilmesinde Afyonkarahisar’ın sahip olduğu termal su kaynaklarını kullanacağız. Termal su kaynakları nasıl domates seralarında ortam sıcaklığının ayarlanıp, korunmasında kullanılıyorsa, aynı şekilde süs bitkilerinin yer alacağı seralarda da kullanılacak. Kısacası termal su, süs bitkisi yetiştiriciliğinde Afyonkarahisar için büyük bir avantaj olacak. Afyonkarahisar’ın bu sayede süs bitkisi yetiştiriciliğinde Türkiye’de tıpkı diğer iller gibi önemli bir yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Yöresel ürün ve el sanatlarının yer alacağı kaymak köy projesi hakkında da bilgiler veren Şehitoğlu, proje için kendilerinin gerekli fizibilite raporunu hazırlayarak, ilgili kurumlara sunduklarını söyledi. Şehitoğlu, proje hayata geçtiği zaman ilin yöresel ürün ve el sanatlarının en iyi şekilde tanıtılacağını kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz