Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi'nde görevli Prof.Dr. Alpaslan Kemal Tuzcu, akromegali hastalığının aslında büyüme hormonunun fazlalığı ile kendisini gösteren bir hastalık olduğunu söyledi.
Tuzcu, akromegali hastalığıyla ilgili bilgi verdi. DÜ’deki odasında İHA'ya açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Tuzcu, akromegali hastalarına dikkat çekmek toplumda bu hastaların varlığını ortaya koymak ve sorunlarını paylaşmak üzere zaman zaman etkinlikler düzenlediklerini anlattı. Akromegali hastalığının aslında büyüme hormonunun fazlalığı ile kendisini gösteren bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Tuzcu, şöyle konuştu: “Büyüme hormonu ergenlik döneminden önce ortaya çıkarsa jigantizm dediğimiz devlik hastalığına yol açıyor. Ergenlikten sonra büyüme hormonu fazlalığı oluşursa bu kez akromegali dediğimiz akral yani uçların büyümesi anlamına gelen akromegali hastalığı ortaya çıkıyor. Hastalığın en çarpıcı etkileri bu hastaların el ve ayaklarında büyüme olması, yüz çehrelerinin değişmesi burun, dil ve iç organlarında büyümenin olmasıdır. Özellikle hastalar, her yıl ya da her 6 ayda bir ayakkabı değiştirir ve ayakkabı numaraları sürekli büyür. 40 olan ayakkabı numaraları bir süre sonra 42, 43, 44’e kadar yükselebilir ve yüzük numaraları daralır." Kliniğe başvuran hastalarda ilk önce bazı testler yaptıklarını belirten Tuzcu, şunları söyledi: "Bunun içinde şeker yükleme testleri gibi bunda bir sonuca ulaşırsak, görüntüleme çalışmaları yapıyoruz. Bu hastalarda genellikle hipofiz bezinde bir adenom dediğimiz yapı oluşuyor. Bir tümör oluyor. Bunları ilk önce ameliyat ettiriyoruz. Daha sonra da genellikle aylık tedaviler veya günlük ilaç alımları şeklinde tedavimizi sürdürüyoruz.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz