Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bahar aylarında yaşanan alerji hastalıklarında genelde toz bulutların etkili olduğunu belirten uzmanlar, toz alerjisine karşı uyarıda bulunurken, Mardin ve çevresindeki illerde bu tür alerjilerin genelde Kuzey Irak ve Suriye üzerinden gelen toz bulutlarından kaynaklandığını dile getirdi.
Mardin Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanı doktor Fatih Kemal Soy, özelikle çocuk ve yaşlıların bu dönemlerde dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Mardin’de çok yoğun olarak alerjik hastalıklarla karşılaştıklarını ifade eden KBB Uzmanı Dr. Soy, “Mardin’de çok yoğun olarak alerjik hastalıkları görülebilmekte, özellikle alerjide burun kuruluğu, burunda sulanma, akıntı, gözaltı yaşlanmayla birlikte bir sürü sıkıntıyla ortaya çıkabilen bir hastalık. Alerjik hastalık dediğimiz bu hastalık bölgede daha çok çocuklarda ve yaşlılarda gözükür. Özellikle iki yaşına kadar çocuklarda ve 70 yaşında da yetişkinlerde kız, erkek ayırt etmeden her türlü grupta görülebilmektedir. Bölgemizde bu kadar çok alerjik hastalığının yüksek olmasının sebebi toz ve özellikle hava kirliliğidir. Tabi bu görünen tozlar bölgenin kendisine ait değil, taşınmayla gelen tozlar Suriye, Kuzey Irak veya sahra tozları ile alakalıdır. Özellikle nisan, mayıs ve haziran aylarında alerjilikle ilgili bir artış gözlenmekte ve bu alerjiklerde artışının sebebi de genellikle bu aylarda meydana gelen tozlara bağlıdır. Bunlardaki bulgular özellikle burunda akıntı, gözlerde sulanma, hapşırma şikayetlerdir. Bu durumda insanların bir de göğüs doktoruna gözükmesi gerekebiliyor, buna bağlı olarak alt solunum yollarında problemler olabilir. Hastada astım sıkışıklığı nedeniyle doktora gidebiliyor” dedi.
"GÜNEYDOĞU'DA TOZDAN KORUNMAK ÇOK ZOR"
Tedavi yolunun birincisinin bu tozlardan korunmak olduğunu belirten Soy, bölge itibariyle burada tozdan korunmanın zor olduğunu söyledi. Dr. Soy, "Bölge itibarıyla burada tozdan korunmak çok zor, ilk başta kişinin neye karşı alerjisinin olduğunu bilmesi gerekiyor. Eğer toza alerjisi varsa tozdan korunmak bunun için günlük temizlik ve başka önlemlerle bu giderilebiliyor. Alerjinin farklı bulguları da var, bunlar da 2 aşamalı olarak tedavi edilebiliyor. Aşı veya ilaç tedavisi uygulanabilir. 3 aylık bir tedavi sürecinden sonra kişinin semptomları kendini toparlayabiliyor ve kişi rahatlar. Sıradan alerji deyip geçmemek lazım. İnsanın alt yapısında sürekli alerjik geçirdiği zaman kişide sinir bozukluğu, sinüzite de yatkınlık gösteriyor ve sinüzit ataklarda sıklaşmaya başlıyor. Belirli bir zamandan sonra bu sinüzit alerjinin yerini de almaya başlıyor. Kronik sinüzit dediğimiz baş ağrısı, gün içerisinde sürekli olarak gördüğümüz sersemlik hali ve yorgunluk hali gibi semptomlara yol açıyor. Bunlar önemli şeyler üzerinde durmak gerekiyor. Hastanelerimize bu konuda gelen herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz