Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fuat Gürkan, bahar aylarının yaklaşmasıyla başlayacak olan piknik sezonunda aileleri uyardı.
Çocuklarının polene karşı bir rahatsızlığının olduğunu bilmeyen ailelerin, çocuklarını pikniğe götürürken çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten Gürkan, astım rahatsızlığının çocukların yaşamını kısıtlayıcı bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Dünyada ve Türkiye’de özellikle alerjik hastalıkların sayısında bir artış izlendiğini kaydeden Gürkan, “Burada çevre koşullarının etkilerinin yanı sıra özellikle çocukların beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve şehir yaşamının özelliklerinin daha fazla hayatımıza yerleşmiş olması gibi etkenlerle alerjik hastalıklarındaki yatkınlıkta bir artış gözlenmektedir. Bu Türkiye’de olduğu gibi Diyarbakır’da da bunun yansımalarını görüyoruz. Çocuklarda alerjik hastalıkların yoğun olduğunu izliyoruz. Özellikle önümüzdeki ayların bahar ayları olması münasebeti ile şunu söyleyebiliriz. Baharda ortama salınan çiçek polenlerinin etkisi ile buna karşı duyarlı olan grupların şikayetlerinde bir artış görülmekte” dedi.
Astım olan çocuğun yaşamının kesinlikle kısıtlanmaması gerektiğini ifade eden Gürkan, pikniğe gidilebileceğini ancak ot ile temastan rahatsızlık duyuyorsa, toprak ve çakıllık alanlarda tutmanın daha doğru olacağını aktardı. Gürkan, “Eğer çok yoğun şikayetleri oluyorsa ve piknik ortamında, ot ile temas durumunda, şikayetleri artıp solunum sıkıntısına giriyorsa, çocuğu bu ortamda çok fazla tutmamak gerekiyor. Ya da çimenin olmadığı, toprak ve çakıl ile haşir neşir olacağı yerlerde piknik yapılması daha doğru olacaktır. Bu şikayetler çocukta belli bir yaştan sonra oluşabilir. Aile, eğer çocuk piknik ortamına girdiğinde gözünde kızarma, kaşınma, burunda kaşınma gibi belirtiler fark ediliyorsa ya da çocuğun öksürüğü başlıyorsa ailelerin dikkatli olmaları ve doktora başvurmaları gerekir. Astım her çocukta farklı seyredebilir. Bazı çocuklarda ciddi nefes darlıkları görülebilir. Bunlar uyarıcı belirtiler ve çocuk piknik ortamında, otla temas durumunda yaşanan bu sorunlar karşısında tedbirlerini almaları gerekir. Astım çocuğun yaşamını kısıtlayıcı bir hastalık. Aynı zamanda psikolojik olarak da yıpranmaktadır. Akciğer ve hava yollarında kalıcı sorunlar bırakabilir. Bir müddet sonra çok ağır seyreden üst üste ataklarla gelen çocuklarda hava yollarında bazı değişiklikler meydana geliyor ve bu hastalık ileri yaşlara taşınabiliyor” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz