Özel hastanelerin fark ücretine büyük zam

Servetlerini Türkiye’ye getirenlerden sınırlı vergi alınmasını öngören torba kanundan, sağlığa ise zam çıktı.

Tasarının yasalaşmasından sonra özel hastaneye gitmek daha da pahalı olacak. Şu anda özel hastaneler Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirlenen ücretlerin yüzde 90 fazlasına kadar hastalardan ilave ücret alabiyor. Tasarıyla ise, bu rakam iki katına kadar çıkabiliyor. Bu da özel hastanelerin ücretlerinde yüzde 100’lük artışın yolda olduğu anlamına geliyor.

Bir kattan iki kata çıkıyor

Torba kanunda, sağlık hizmetlerinin fiyatlandırılmasına ilişkin düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre artık, sağlık hizmetlerini fiyatlandırma komisyonuna özel sektörden de katılım olacak. Özel hastaneler ile üniversite hastanelerini temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birer üye atayacak. Ancak çoğunluğun kamuda olacağı komisyonda kararlar oy çokluğu ile alınacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Reklam
Reklam

Tasarıda özel hastanelerin alabileceği fark ücretleri yeniden düzenleniyor. Bu maddeye göre, özel hastanelere zam yapılması yakın. Şu anda, vakıf üniversiteleri ve özel hastaneler; Sağlık Hizmeteri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen fiyatların bir katına kadar ilave ücret alabiliyor. Bir katına kadar alınacak ilave ücretin tavanını ise bakanlar kurulu belirliyor. Bakanlar kurulu bu yetki çerçevesinde daha önce yüzde 70 olan fark ücretini, yüzde 90’a çıkardı ve kriterleri karşılayan özel hastaneler yüzde 90 fark ücreti almaya başladı. Torba kanunda yapılacak değişiklik ise, bu maddede ‘bir kat’ ifadesinin ‘iki kat’ olarak düzenlenmesini öngörüyor. Bu durumda, bakanlar kurulu özel hastanelerin yüzde 200 fark ücreti almasına karar verebilecek.

18 YAŞINA KADAR SAĞLIK SİGORTASI

Torba yasaya göre gelir tespiti yapılmadan Genel Sağlık Sigortası veya bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmayan çocuklar, Genel Sağlık Sigortalısı olacak. Anne ve babası olmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmayan çocuklar da genel sağlık sigortası kapsamına alınacak. Düzenleme bu haliyle yasalaşırsa 18 yaşına kadar herkes genel sağlık sigortası kapsamında olacak. İlgili kamu kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’na, üniversite hastaneleriyle özel hastaneleri temsilen belirlenecek birer üye girecek. Kararları salt çoğunlukla alacak komisyonun gerekli gördüğü durumlarda hizmetin türüne göre birden fazla alt komisyon kurulmasının da yolu açılıyor.

Reklam
Reklam