Özel hastanelerin 'protokol' tepkisi

ANKARA (İHA) - Özel Hastaneler Platformu Derneği Genel Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, 2 ay gibi bir süre geçmesine rağmen 2006 yılına ait özel sağlık işletmeleriyle yapılan protokolün henüz imzalanmadığını belirterek, "Protokolün imzalanması gecikirse özel hastanelerin mağduriyeti artacak ve hizmete devam edemeyecekler. Böylece eskiden olduğu gibi yine devlet hastanelerindeki kuyruklar artacak" dedi.

Dr. Altuğ, bütün devlet hastanelerinin özerkleşmesi gerektiğini söyledi. Altuğ, Hilton Otel'de düzenlediği basın toplantısında, sağlık sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi, özel sağlık kuruluşlarından hizmet satın alınması, sağlık hizmetlerinde KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi ve ilaca erişimin kolaylaştırılması gibi uygulamaları olumlu karşıladıklarını anlatan Altuğ, ilaç fiyatlarının düşürülmesi, Yeşil Kart sahiplerinin ilaçlarının devlet tarafından karşılanması ve sağlık hizmetlerinde bürokratik işlemlerin azaltılmasını desteklediklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Altuğ, özel hastanelerle ilgili olarak yapılan olumsuz açıklamaların kendilerini üzdüğünü belirtti. Hem kamuoyunda hem basında yer alan yanlış bilgilendirmelerin önüne geçebilmek hem de dürüst çalışan büyük çoğunluğun haklarını savunabilmek için tüm üye özel hastanelere 'Tıbbi Eğiti Sözleşmesi' imzalama zorunluluğu getirdiklerini ifade eden Dr. Altuğ, "Tıbbi Etik Sözleşmesi'nin amacı, özel sağlık kurum ve kuruluşlarıyla sağlık hizmeti alıcıları arasında hukuka, tıbbın evrensel değerlerine, saygı ve güvene dayalı bir hizmet anlayışının yerleşmesini sağlamaktır. Bu sözleşmeyi imzalamayan üyelerimizin, sözleşmenin içeriğini uygun görmediği varsayılarak üyelikten çıkarabilecek kadar hassas olduğumuzu tam kamuoyunun bilmesini isteriz. Şu ana kadar bütün üyelerimiz bu sözleşmeyi imzaladı" diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında ileriye yönelik ilgili kurumların tek çatı altında toplanmasının doğru olmakla birlikte, kanunun çıkmasıyla muhatap bulmakta sıkıntı yaşadıklarını belirten Dr. Altuğ, kamu kurumlarının günümüzde geçerliliği olmayan, dar açılı bakıştan kurtarıp, ileri, çağdaş ülkelerin, gelişebilmek adına sahip olduğu, sivil toplum örgütlerini muhatap alma ve onlardan azami ölçüde yararlanabilme anlayışını benimsemelerinin gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Kamu ve özel sektörün ortak amacının insan odaklı daha iyi bir hizmet verebilmeyi sağlamak olduğunu vurgulayan Altuğ, şunları kaydetti:
"Bugüne kadar 2 ay gibi bir süre geçmiş olmasına rağmen 2006 yılına ait özel sağlık işletmeleriyle yapılan protokol henüz imzalanmamıştır. Konunun asıl muhatabı olan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile talep edilen randevular alınamamış, gerekli görüşmeler yapılamamış ve protokol imzalanamamıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın bir an önce muhataplarını çağırıp, protokole son şeklinin verilerek kamuoyuna acilen duyurulması; oluşabilecek maddi ve manevi mağduriyetleri en aza indirerek, olası sorunların önüne geçecektir.

Diğer bir hususta, alınan tasarruf tedbirleri doğrultusunda Sağlık Bakanlığı'nın ayaktan teşhise yönelik paket fiyatlar üzerine çalıştığı bilinmektedir. Sunulan hizmetin maliyeti göz ardı edilerek, sabit fiyat uygulanmasına geçilirse, netice olarak sunulan hizmette kalitenin düşürülmesine zemin hazırlanmış olur ki, bunun zararını toplumun göreceğini düşünmekteyiz. Talebimiz sektörün talebidir, dikkate alınmalıdır."

Reklam
Reklam

Altuğ, sağlık sektörünü ilgilendiren her türlü uygulamalarda sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerinin dikkate alınmasını, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nca hazırlanması gereken protokolün muhataplarıyla istişarede bulunularak acil olarak yayımlanmasını istedi. Altuğ, toplantı sonunda bir soru üzerine, 2006 yılı protokolü imzalanmadığı için yeni bütçe fiyatlarıyla işlemlerin devam ettiğini bildirdi. Geçmiş dönemlerde yapılan sözleşmelerin devam ettiğini ancak bazı maddelerin revize edilmesi gerektiğini belirten Altuğ, "Örneğin Emekli Sandığı mensuplarının girişlerini yapamıyoruz. Hastaların teşhis ve tedavisini yapıyoruz ama bunu kuruma fatura edemiyoruz. 2 aydır hizmetleri cepten karşılıyoruz" şeklinde konuştu. Altuğ, kamu hastanelerinin bir an önce özerkleşmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.