Özel İdare binasının güçlendirilmek istenmesine tepki

Antalya’da 2004’te kolonları patlayan ve o tarihten bu yana atıl durumda bekleyen İl Özel İdaresi...

Antalya’da 2004’te kolonları patlayan ve o tarihten bu yana atıl durumda bekleyen İl Özel İdaresi eski binasının güçlendirilerek yeniden kullanılmasına, meslek odaları karşı çıktı. Binanın yıkılmasını öneren odaların temsilcileri, güçlendirme maliyetinin yeniden inşa edilmesinin yarı fiyatına mal olacağını iddia etti.
Odalar, bu bölgeye yüksek katlı binanın yapılamayacağını ortaya koyan rapor sunarak, buranın şehrin cazibe merkezi haline dönüştürülmesinin daha uygun olabileceğini ifade etti.
İl Özel İdare binası olarak hizmet verirken, 11 Mayıs 2004'te kolonlarında patlama meydana gelen ve o günden bu yana atıl vaziyette bekletilen çok katlı yapının, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak’ın Yıldız Teknik Üniversitesi'ne hazırlattığı rapordan sonra yıkılmak yerine, 4 katını tıraşlanarak güçlendirilmesine karar verilmişti.
Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, Antalya İnşaat Mühendisleri Odası'nda biraraya gelerk konuyu değerlendirdi. Odaları başkanları, İl Özel İdare eski binasının güçlendirilmesinin uygun olmadığı, bölgenin yüksek katlı bir yapıya uygun olmadığına savundu.
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cem Oğuz, şehirde bulunan birçok eski binanın yıkıldığını, sadece İl Özel İdare binasının ayakta kaldığını vurguladı. Bu binada neden inat edildiğini anlamadığını açıklayan Cem Oğuz, “İnşaat mühendisleri olarak biz bu binayı şehirde en riskli binaların içerisine koyduk. Elimizdeki verilere bağlı olarak bu binanın yıkılması en doğru çözüm olarak görülüyor.” dedi.
Oğuz, binanın yıkılarak yeniden yapılma maliyetinin 12 milyon TL olduğunu, güçlendirme maliyetinin de her şey dâhil toplam 6 milyon TL’yi bulacağını belirtti.
Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kutlu Taner de bugüne kadar bu bina için yapılan çalışmalarda bina zemin ilişkisinin tam olarak kurulamadığını iddia etti. Taner, bölgede büyük bir kaya bloğunun yılda 3-4 milimetre kadar hareketlenerek denize doğru açıldığını vurguladı. Özel İdare binasıyla ilgili Taner, “Bu bina doğuşu itibarıyla sakattır. Gelişmesi de bu yönde gelişmiştir. Dolayısıyla işlevini tamamladığı düşünülerek yıkılmalı, yerine toplumun yararına bir ürün ortaya konulmalıdır.” diye konuştu.
Antalya Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Ali İhsan Tosun ise bu binanın yıkılmasıyla falezler üzerine binen büyük bir yükün azalacağını için yıkılmasının uygun olduğunu söyledi. Tosun, bölgeye, halkın kullanabileceği şehrin en güzide yerinde bir sosyal yaşam alanı yapılabileceğini aktardı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz