Özel kuvvetler'in atası: "Akıncılar"

İSTANBUL (İHA) - Günümüze dek yapılan savaşlarda hayati roller üstlenen 'Özel Kuvvetler'in tarihinin çok yeni olmasına rağmen, uygulanan taktik ve görevler açısından tarihin derinliklerine, özellikle Hun Türklerinin ve diğer Türk boylarının ustalıkla kullandıkları "Akıncılar"a kadar uzandığı belirtiliyor.

Uzmanlar, tarih boyunca Türk ordusunun, kendisinden daha güçlü birliklere karşı her zaman büyük mücadeleler verdiğini ve bugünkü anlamda özel harekat tekniklerini uygulayan kuvvetleri kullandığını bildiriyor. Osmanlı Devleti'nde muharebelerin kazanılmasında önemli hizmetleri görülen komando birliklerine 'Akıncı' adı verildiğini söyleyen uzmanlar, ordunun en önünde yer alarak düşman hatları gerilerinde bir fırtına gibi esen "Akıncılar"ın, bir anlamda ilk 'Özel Kuvvetleri' oluşturduğunu vurguluyor. Akıncılığın, babadan oğula geçtiğini ve yalnızca Türklere has askeri bir sınıf olduğunu kaydeden uzmanlar, bunların, şimdiki askeri teşkilattaki komando birliklerine benzetilebileceğini belirtiyor.

Reklam
Reklam

AKINCILAR YAĞMACI DEĞİLDİ Akıncıların harp zamanında keşif kolu hizmetini gördüğünü, düşman arazisini dolaşıp orduya yol açtığını, kurulması muhtemel pusuları ani ve süratli hareketleri ile bozduklarını bildiren uzmanlar, bundan başka ordunun yolu üzerindeki hububatı muhafaza, düşman hakkında haber toplamak ve köprü, geçit gibi yerleri emniyet altında tutmanın da esas vazifeleri arasında olduğunu kaydediyor.

Uzmanlar, Osmanlı Devleti'ndeki akıncıların sayısının kati olarak ortaya konulmamakla beraber, 15. asır ortalarına kadar sayılarının 40 bin olduğunu tarih kitaplarının yazdığını hatırlatıyor. Uzmanlar ayrıca, 'Akıncılar'ın, bazılarının zannettikleri gibi 'yağma gayesiyle düşman içine giren ve hayatlarını talanla kazanan askeri bir birlik olmadığına' da dikkat çekiyor.
Osmanlı Devleti'nde ilk akıncı beyinin Evranos Bey olduğunu vurgulayan uzmanlar, Akıncılara tahsis edilen belirli bir maaş olmadığını, elde ettikleri ganimetin 1/5'ini (Pençik resmi olarak) verdikten sonra, kalanla geçimlerini temin ettiklerini belirtiyor.

Reklam
Reklam

GÜNÜMÜZÜN 'ÖZEL KUVVETLER'İ İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bugünkü Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın çekirdeği, Sovyetler Birliği'nin Türkiye için büyük tehdit oluşturması üzerine, Silahlı Kuvvetler'in harekatını, düşman gerisinde icra edilecek faaliyetlerle kolaylaştırmak maksadıyla, 1952 yılında, zamanın Yüksek Savunma Kurulu'nun kararıyla 'Milli Avcı Birlikleri' şubesi olarak kuruldu. Kurulduğu günden itibaren, gelişimini modern çağın gereklerine uygun olarak sürdürdü ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin reorganizasyonu kapsamında 1992 yılında Özel Kuvvetler Komutanlığı adını aldı.

VAZİFELERİ
Özel Kuvvetler Komutanlığı, mevcut kuruluş ve yapısıyla her türlü hava ve arazi şartlarında, yurtiçi ve yurtdışında düşman derinliklerinde özel harekat, muharebe arama-kurtarma ve iç güvenlik harekatı planlama ve icra etme imkan kabiliyetine sahip bulunuyor. Kamuoyunda "Bordo Bereliler" olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı, üstün bedeni ve fikri yeteneğe sahip personelden oluşuyor.

Reklam
Reklam

Özel Kuvvetler personeli, sıcak çatışma yanında, asimetrik tehditlere karşı eğitimi, yabancı dil konusundaki yeterliliği, harekat bölgesinin kültürüne yakınlığı, yeni durumlara süratle adaptasyonu, politik ve ekonomik konulara yakınlığı ve gündemi yakinen takip etmesi özellikleriyle de iyi bir diplomat özelliklerine sahip.