ANKARA (İHA) - Özel öğretim kurumları yasa tasarısının görüşmeleri sırasında Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un verdiği ve kabul edilen bir önergeyle 'azınlık okullarının' tanımının değiştirildiği yorumları yapılırken, Türk vatandaşı olmasa da Rum, Ermeni ve Museviler'in de bu okullara gidebilmesinin önünün açıldığı belirtildi.
Hükümetin önergesinde bu değişiklik, "Lozan Antlaşması'nda buna engel bir hüküm bulunmadığı değerlendirilmektedir" gerekçesiyle açıklandı. Yanlış olduğu ifade edilen bu düzenlemenin, yarın tekrir-i müzakere yapılarak düzeltileceği kaydedildi.
TBMM Genel Kurulu'nda Özel Öğretim Kurumları ile ilgili AB uyumunu öngören yasa tasarısının görüşmeleri yapılıyor. Yasa tasarısının görüşmeleri sırasında Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un kabul edilen bir önergesiyle Rum, Ermeni ve Musevi kökenlilerin de Türk vatandaşı olmasa da 'azınlık okullarına' gidebilmesinin önü açıldı.
Tasarının görüşülmesinde verilen aradan sonra Devlet Bakanı Abdüllatif Şener yerine İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu komisyon sıralarına geçerek oturdu. CHP'nin birinci maddeye ilişkin önergelerinin reddedilmesinin ardından görüşülen ikinci maddede Sanayi Bakanı Ali Coşkun'un imzaladığı bir önerge ortalığı karıştırdı. Coşkun'un, AK Parti'nin oylarıyla kabul edilen önergesiyle, 'Azınlık okulları'nın tanımının değiştirildiği yorumları yapıldı. Tasarıda yer alan "Rum, Ermeni ve Musevi azınlıklar tarafından kurulmuş" ibaresi kaldırılırken yerine 'Gayrimüslim azınlıklara mensup Türk vatandaşlarınca kurulmuş' ibaresi getirilmesine muhalefet de sert tepki gösterdi. Önerge gerekçesinde ise "Terminolojide Lozan Antlaşması ile uyum sağlanması" ifadelerine yer verildi. Önergenin gerekçesinde, Rum ve Ermeni'nin etnik, Musevi'nin ise dini bir tanım olduğuna da dikkat çekildi.
Ayrıca yine önergeyle, Türk vatandaşı olmasa da Rum, Ermeni veya Musevi çocukların da Türkiye'deki azınlık okullarına gidebilmesinin önü de açıldı. Bu değişiklik de "Lozan Antlaşması'nda buna engel teşkil edecek bir hüküm bulunmadığı değerlendirilmektedir" denilerek açıklandı.
Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, 'Batı Trakya'daki okullarda Türk ibaresinin kaldırılması gibi Türkiye'deki azınlık okullarındaki Rum ibaresinin kaldırılıp kaldırılmayacağını' sordu. Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç ise, "Azınlık okulu şeklinde değiştirilemeyecektir sanıyorum" diyerek, Türkiye'deki azınlık okullarındaki Ermeni ve Rum okullarının isimlerindeki bu ibarelerin kaldırılmayacağını açıkladı.
Daha sonra 4. maddedeki önemli sayılmayacak önergelerin oylamaları sırasında karar yeter sayısı bulunamadığı için kısa bir ara verildi. Ancak Bakan Coşkun'un kabul edilen önergesi de dahil olmak üzere hükümet ve AK Parti'yi milletvekillerinin halen 5. madde üzerindeki yoğun çalışmaları nedeniyle verilen ara bir hayli uzadı. Aranın ardından çalışmalara kalınan yerden devam edildi. Ancak alınan bilgilere göre, önerge ile yapılan düzenlemenin yanlış olduğu belirtilirken, yeni bir düzenlemenin tekrir-i müzakere yoluyla ve yarın yapılacağı öğrenildi.