Özel okullara AB düzenlemesi

ANKARA (İHA) - Hükümet, 'Özel Öğretim Kurumları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nı TBMM'ye gönderdi. Tasarı AB müktesebatına uyumu öngörüyor.

Yürütme ve Yürürlük olmak üzere 3 maddeden oluşan tasarıyla, Türkçe'den başka dille öğretim yapan ve yabancılar tarafından açılmış bulunan özel okulların kurucuları ile müdürlerinin, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu, Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmenliği yapma niteliği taşıyan ve öğretim dilini bilenlerden birini, Türk Müdür Başyardımcısı olarak çalışma izni düzenlenmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na önerebilecek.

Reklam
Reklam

Aynı tasarı göre öğretim dilini bilen Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmeni bulunmaması halinde, okulun öğretim dilinde özel alan eğitimi görmüş Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğretmenlere de bu görevi verilebilecek.

Tasarının gerekçesinde şu ifadeler yer verildi: "Türkçe'den başka dille öğretim yapan ve yabancılar tarafından açılmış özel okullarda Türk müdür başyardımcısı olarak görev alacakların, Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmenliği yapma niteliği taşıması ve öğretim dilini bilmesi yeterli olurken, Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmeni bulunmaması halinde bu görevi alacaklarda, okulun öğretim dilinde özel alan eğitimi görme, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu ve Türk asıllı olma şartı aranması, Türk asıllı olmayan vatandaşlarımızın mağduriyetlerine neden olmaktadır.

Ayrıca, Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmeni olmayanlarda Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olma şartı aranırken, Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmenlerinde Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olma şartı aranmaması çelişki yaratmaktadır.

Reklam
Reklam

Bu nedenle, AB ile katılım müzakerelerinin başlatılması açısından ön şart niteliğindeki siyasi kriterler doğrultusunda, eşitsizliğe yol açan uygulamaların ortadan kaldırılması amacıyla bu kanunda yeni düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur."