Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullar ile ilgili yönetmeliği, 2007 Şubat ayında yürürlüğe giren kanun doğrultusunda yeniden hazırlıyor. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünce hazırlanan yönetmelik taslağı, Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesinde yer aldı. Eğitim ile ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak hazırlanan yönetmelik taslağında, her derece ve türdeki özel öğretim kurumlarının açılış ve işleyişine ilişkin esaslar ayrıntılı olarak belirlendi.
Taslağa göre, özel okullar dışındaki özel öğretim kurumlarının açma izni valilik tarafından verilecek. Özel okulların açılabilmesi için bakanlığın izni gerekecek. Özel öğretim kurumlarında karma eğitim yapılacak ancak öğretim programının özelliği dikkate alınarak yalnızca kız veya erkek öğrenciler için açılacak özel kurslara da izin verilecek. Kurum açmak için gerekli koşulların ayrıntılı olarak yer aldığı taslakta, kurucu veya kurucu temsilcisinin affa uğramış olsalar bile yüz kızartıcı bir suçtan veya kasti bir suçtan dolayı 6 ay veya daha fazla hapis cezasıyla hüküm giymemiş olmadığına ilişkin cumhuriyet savcılığından belge alması koşulu bulunuyor. Ayrıca açılacak kurumun binası 1999 yılından önce inşa edilmişse depreme dayanıklı olduğuna ilişkin belge isteniyor.
Özel öğretim kurumlarına verilecek isimlerin kurumun amacına ve düzeyine uygun olması, belli bir anlam taşıması, milli eğitimin genel ve özel amaç temel ilkelerine uygun ve Türkçe olması şartı aranacak.Özel öğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe olacak. Türkçe'den başka bir dille öğretim yapılmasına izin verilmiş bulunan mevcut okullar kendi statüleri içinde öğretime devam edecek. Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okulu binalarından, kapıdan kapıya en az 100 metre uzaklıkta bulunması zorunlu olacak.
Türkçe'den başka dille öğretim yapan ve yabancılar tarafından açılmış bulunan okulların kurucuları ile müdürleri, T.C. uyruklu Türkçe veya Türkçe kültür dersleri öğretmenliği yapma niteliğini taşıyan ve öğretim dilini bilenlerden birini Türk müdür başyardımcısı olarak çalışma izni düzenlenmek üzere valiliğe önerecek.
Yabancı ve azınlık okullarında görevlendirilecek diğer yönetici ve öğretmenler diğer özel okullarda yöneticilik ve öğretmenlik yapma şartlarını taşıyanlar arasından seçilecek. Okullarda görevlendirilecek T.C uyruklu öğretmenlerde yeteri kadar Türkçe bilme şartı aranacak.
Lozan Andlaşması'na göre mevcudiyeti tanınan okullarda, seviyelerine göre resmi okullarda okutulan dersler ve öğretim programları ile haftalık ders çizelgeleri uygulanacak. Özel öğretim kurumlarında eğitim ve personeli ve diğer personel ile öğrenciler hakkında 7 Aralık 1981 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik" hükümleri uygulanacak.
Özel okullarda, sınıf geçme, sınavlar ve eğitim-öğretim işleri, devlet okullarında uygulanan ilgili yönetmelikler ve öğretim programları doğrultusunda olacak.
Taslakta, özel okullara nakiller de düzenlendi. Düzenlemeye göre, özel okullara nakiller dengi resmi okulların mevzuatına ve aday kayıt sistemine göre yapılacak.