Özel Olimpiyatlar 2015'e Türkiye Voleybol Takımı ile katılıyor

Özel Olimpiyatlar 2015, ABD'nin Los Angeles kentinde gerçekleştirilecek. Özel Olimpiyatlar 2015'e Türkiye Voleybol Takımı ile katılacak ve iyi bir netice elde etmeye çalışacak.

Sporseverler tarafından heyecanla beklenen Özel Olimpiyatlar 2015, 25 Temmuz'da başlıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Los Angeles kentinde başlayacak olan Özel Olimpiyatlar 2015'te dünyanın çeşitli ülkelerinden sporcular katılacak. Zihinsel engelli bireyleri toplumsal hayata katmayı ve bir araya getirmeyi amaçlayan Özel Olimpiyatlar 2015'e Türkiye'de katılacak. Voleybol takımı ile Özel Olimpiyatlar 2015'e katılacak Türkiye'nin kadrosunda; Deniz Ozan (Partner Sporcu), Senad Ok (Partner Sporcu), Tolga Gündoğan (Partner Sporcu), Mustafa Bulgurcu (Özel Sporcu), Mücahit Arıcı (Özel Sporcu), Ahmet Çetinkaya (Özel Sporcu), Soner Uysal (Özel Sporcu), Öner Başar (Özel Sporcu) yer alacak. Türkiye Voleybol Takımı'nın antrenörlüğünü ise Hakkı Demiralay yapacak. Öte yandan Google özel günlerde hazırladığı doodle'lardan birini de Özel Olimpiyatlar 2015 için hazırladı ve yayına aldı. Google tarafından hazırlanan doodle'da Özel Olimpiyatlar 2015'te gerçekleştirilecek etkinliklerden figürler yer alıyor. Vatandaşlar Google tarafından hazırlanan doodle'a yine oldukça yoğun ilgi gösterdi.

Reklam
Reklam

Zihinsel engelli bireyleri çevrelerindeki sınırdan çıkararak, hayatın, toplumun ortasına yerleştirmek ve spor ile sosyal alanlara gelmelerini sağlayarak üretkenliklerini topluma gösterme şansı bulmalarını sağlayan Özel Olimpiyatlar 2015'da mücadele edecek TÖSSED'in mazisi 1982 yılına dayanıyor.

Türkiye’de Özel Olimpiyat çalışmaları, ilk olarak 1982 yılında Prof. Dr. Hıfzı Özcan ile Kennedy Vakfı arasında imzalanan anlaşma sonucu Türki Spastik Çocuklar Derneği’nde başlatıldı. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Olimpiyat Komitesi tarafından tanınan ve desteklenen Özel Olimpiyatlar Türkiye, Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu’nun resmi programı olarak da benimsendi. Eğitim seminerleri, bölgesel karşılaşmalar, ulusal oyunlar ve uluslararası oyunlara katılım gibi etkinlikleri, bu Federasyonun programına alındı.

Kuruluşundan itibaren Türkiye Spastik Çocuklar Derneği bünyesinde, bu derneğin ve Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın desteği ile faaliyet gösteren Özel Olimpiyatlar Türkiye, 2003 yılına gelindiğinde 45 ilimize ulaşmış ve sporcu sayısı 5.000’e yükselmişti. Bu büyümenin gereği olarak 26 Kasım 2002’de Dilek Sabancı’nın başkanlığında, Sakıp Sabancı ve Prof. Dr. Hıfzı Özcan’ın Onur Üyelikleri ile kurulan Özel Sporcular Spor Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği (ÖSSED) ile özerk bir statü kazandı. 24 Kasım 2005 tarihinde Derneğimiz ‘Türkiye’ adını da alarak Türkiye Özel Sporcular Spor Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği (TÖSSED) oldu.

Reklam
Reklam

1982 yılında çalışmalarına başlayan Özel Olimpiyatlar Türkiye, 2015 yılına gelindiğinde 68 ilde, 15.000’e yaklaşan özel sporcu, diğer çocuk, genç ve erişkinle yoluna devam ediyor. Özel Olimpiyatlar Türkiye tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de devletin, kamu kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, gönüllülerin ve özel sektörün desteğiyle başarı kazanıyor ve gelişiyor. Özel Olimpiyatlar Türkiye, daha fazla spor dalında, daha geniş bir coğrafyada, daha çok sayıda zihinsel engelli bireye ulaşmayı hedefliyor.