Özel Olimpiyatlar Türkiye "Kayak Eğitim Ve Yarışları" Kampı

Ilgaz Kayak Tesisleri'nde düzenlenen Özel Olimpiyatlar Türkiye "Kayak Eğitim ve Yarışları" kampına 7 ilden katılan 36 zihinsel engelli sporcu, eğitimin

Ilgaz Kayak Tesisleri'nde düzenlenen Özel Olimpiyatlar Türkiye "Kayak Eğitim ve Yarışları" kampına 7 ilden katılan 36 zihinsel engelli sporcu, eğitimin ardından yarıştı.

Özel Olimpiyatlar Türkiye Spor Direktörü Ali Üredi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1982 yılından bu yana özel olimpiyatlar faaliyetlerine devam ettiklerini belirterek, geçen yıl Türkiye Özel Sporcular Derneği'ni (TÖSSED) kurduklarını söyledi.

TÖSSED ve özel olimpiyatlarla ortaklaşa benzeri organizasyonları düzenlediklerini ifade eden Üredi, "Kayak eğitimi ve yarışmalar kampı adı altında bu yıl 4'üncüsünü yapıyoruz. Sporcu çocuklarımızı burada 3-4 gün içinde eğitip yarıştırıyoruz. Onlara kayak sevgisini aşılamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yılda yaklaşık 25-40 sporcu yetiştirdiklerini dile getiren Üredi, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 4 yıldan bu yana Ilgaz'da 150'ye yakın sporcu yetiştirdik. Bu sayıyı her yıl katlayarak yukarı çıkarmak istiyoruz. Bu yılki organizasyona 7 ilden 36 sporcumuz katıldı. Çocuklarımızın ilk günkü eğitimden sonra ikinci gün eğitimini yapıyoruz. Çocuklarımızı yarıştırdıktan sonra da derecelerini alıyoruz. Derecelerini aldıktan sonra ise birbirlerine en yakın derecelere yakın olan sporcularımızı bir grup yapıyoruz, kendi gruplarında yarışmış oluyorlar. 3 gündür eğitimlerimizi sürdürüyoruz.

Çocuklarımız ilk gün hiçbir şey bilmiyordu. Kayak takımını yeni tanıdılar ve yürümeyle başladılar ama şu anda hepsi de kaymayı öğrendi."

Özel olimpiyatların bir özelliğinin de çocukların kendi seviyesindeki sporcularla yarışması olduğunu anlatan Üredi, "Çok iyiler kendi grubunda yarışıyor. Biraz daha az vasat olanlar ise kendi gurubunda yarışıyor. Amaç bu güzel sporcuları bir araya getirmek, sporu sevdirmek ve ileriye dönük federasyonumuza sporcu hazırlamak. Bu yüzden de tüm çocuklarımız hem ödül kazanıyorlar hem de birbirlerine karşı çok daha centilmence yarışmalar yapıyorlar" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

-"Aileler çocuklarını bu tür yarışmalara göndersin"-

Özel Olimpiyatlar Kayak Teknik Kurulu Başkanı Erdoğan Kavukçu da 18 yıldır zihinsel yetersizliği olan öğrencilerle çalıştığını, 2003 yılından bu yana da zihinsel engelli çocuklara kayak öğrettiğini belirtti.

Özel olimpiyatlardaki amacın zihinsel yetersizliği olan çocuklara spor yaptırmak ve kayağı sevdirmek olduğunu vurgulayan Kavukçu, "Ayrıca uluslararası yarışmalara katılmak ve kayakseverlerle birlikte olmak. Çocuklara fırsat tanındığı zaman neler yapabileceklerini görebiliyoruz. Ancak tüm zihinsel yetersizliği olan çocuklarımızın bütün spor dallarına kanalize edilmeleri gerekiyor. Aileler çocuklarını bu tür yarışmalara göndersinler" ifadelerini kullandı.

Kampa Çorum'dan katılan Taylan Mert Akça (15) ise Ilgaz'a yarışmayı kazanmak için geldiğini, birinci olduğunu ve kayağı çok sevdiğini kaydetti.

Muhabir: Esra Karamuk/Ferdi Akıllı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: