Özel Sektörün Dış Borcu Parite Etkisiyle 3.3 Milyar Dolar Azaldı

- Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, Ocak sonu itibarıyla, Aralık sonuna göre 3.3 milyar dolar azalarak 164.1

- Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, Ocak sonu itibarıyla, Aralık sonuna göre 3.3 milyar dolar azalarak 164.1 milyar dolar düzeyine geriledi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Söz konusu azalış, büyük ölçüde parite değişiminden kaynaklanmıştır" denildi.

Özel sektörün yurtdışından sağladığı 164.1 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 62.3’ü dolar ve yüzde 30.1’i de euro bazında bulunuyor.

Ocak ayı başında 2.21 olan euro/dolar paritesi, ay sonunda 1.13 düzeyine kadar geriledi. Böylece, özel sektörün euro bazlı borçlarının dolar karşılığı yüzde 7.1 düzeyinde azalmış oldu. Bu tarihten sonra da gerilemeye devam eden euro/dolar paritesi 1.06 düzeyine kadar indi.

Reklam
Reklam

Merkez Bankası verilerine göre, bu dönemde bankaların kredi borçlanmaları 941 milyon dolar azalırken, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları da 418 milyon dolar arttı.

Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 399 milyon dolar azaldı ve tahvil stoku 3.1 milyar dolar oldu. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 2.2 milyar dolar azalırken, tahvil stoku da 5.0 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ocak sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı ticari krediler dışındaki kısa vadeli kredi borcu da 2014 yıl sonuna göre 613 milyon dolar artarak 45.0 milyar dolara çıktı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz