Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Kredi Borcu

Merkez Bankası verilerine göre Mayıs sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı...

Merkez Bankası verilerine göre Mayıs sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, 2012 yıl sonuna göre 3,5 milyar dolar artarak 142,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Borçluya göre dağılım incelendiğinde, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 444 milyon dolar, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının 3,3 milyar dolar arttığı gözlendi. Bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 403 milyon dolar azaldığı, 1,5 milyar dolar tutarında ise tahvil ihracı gerçekleştirdikleri gözlendi. Söz konusu dönemde finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 2,4 milyar dolar azalırken, tahvil stokunun ise 990 milyon dolar artışla 2,4 milyar dolara ulaştığı gözlendi.

Reklam
Reklam

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, Mayıs sonu itibarıyla tahvil hariç toplam kredi borcunun yüzde 90,3’ünü oluşturan özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 2,3 milyar dolar; yüzde 9,7’sini oluşturan resmi alacaklılara olan borçların ise 33 milyon dolar azaldığı gözlendi.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, özel sektörün yurtdışından sağladığı 142,8 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 58,5’inin ABD doları, yüzde 34,4’ünün Euro ve yüzde 7,2’sinin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz