Özel Şirketler Simav’da Enerji Arıyor

Kütahya’nın enerji zengini ilçesi Simav bu günlerde hareketli günler yaşıyor. 2004 yılında Kütahya İl Özel...

Kütahya’nın enerji zengini ilçesi Simav bu günlerde hareketli günler yaşıyor. 2004 yılında Kütahya İl Özel İdaresinden arama ruhsatı alan özel şirketlerin bir kısmı ilçeye gelerek kendilerine ait bölgelerde yeraltından jeotermal enerji çıkarmak için sondaj çalışması başlattı.

Arama ruhsatı sahasında kalan arazi sahipleri ile bir araya gelen şirket yöneticileri önce vatandaşlarla anlaşıyor. Arazileri bir süreliğine kiraladıktan sonra sondaj makinelerini kurup çalışma başlatıyor.

Özel şirketlerin arazisinde jeotermal enerji arama çalışmaları hem arazi sahipleri hem de bölge halkı tarafından da ilgiyle takip ediliyor.

Reklam
Reklam

İlk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını ifade eden köylüler ne yapacaklarını ve şirket yöneticilerine karşı nasıl bir tavır takınacaklarını da bilmiyor.

Özel bir şirketin tarlasında enerji aramak için sondaj çalışması başlattığını ifade eden Gökçeler Köyü Muhtarı İbrahim Payçu, “Şirket yöneticileri beni buldular. Ellerinde 2004 yılında alınmış arama ruhsatı gösterdiler. Bana ait köy kenarı mevkiindeki tarlamda jeotermal enerji aramak istediklerini bildirdiler. Şaşırdım. Hiç böyle bir durum ile karşılaşmamıştım. Yerin üstü benim, altı da ellerindeki ruhsata göre özel şirkete aitmiş. Sağa sola sordum. Bu hususta kimse bir şey bilmiyor. Tarlamı 6 aylığına 3 bin liraya kiraladılar. Sondaj çalışması başladı. Başta ben ve ailem olmak üzere sonucu her gün merakla izliyoruz. Jeotermal enerji çıkarsa benimle yeniden oturup anlaşacaklarını bildirdiler. Simav’ın başka köylerinde de bu şekilde arama çalışması yürütüldüğünü duydum” dedi.

Köy halkından Emin Tekeli, (64) “Özel şirketin köyümüzde başlatmış olduğu enerji arama çalışmalarını meraklı gözlerle izliyoruz. Sonucu bizde merak ediyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: