Özel Ufuklu Öğrenciler Başkanlarını Elektronik Ortamda Seçti

Genel ve yerel seçimlerin sandık ortamında yapıldığı Türkiye'de Özel Ufuk Ortaokulu öğrencileri, okul başkanını elektronik...

Genel ve yerel seçimlerin sandık ortamında yapıldığı Türkiye'de Özel Ufuk Ortaokulu öğrencileri, okul başkanını elektronik ortamda seçti. Elektronik ortamda yapılan ve 5 adayın bulunduğu seçimde, adaylardan biri üzerinde ismi yazan kurşun kalemlerle oy isterken bir diğeri de çikolata dağıttı.

Türkiye'de yerel ve genel seçimler yıllardır sandık ortamında yapılıyor. Ancak Antalya'nın Alanya ilçesinde faaliyet gösteren Özel Ufuklu öğrenciler okul başkanını elektronik ortamda seçti. Sistem ile öğrenciler evdeki bilgisayarlardan, okulun bilgisayarlarından, tabletlerden veya cep telefonu üzerinden oylamaya katıldı. 5 tane adayın bulunduğu başkan seçiminde 2 aday arasında çekişme yaşandı. Adaylar sınıfları tek tek dolaşarak arkadaşlarından oy isterken, adaylardan Kamil Ertuğrul Mısırlıoğlu, kurşun kalem üzerine ismini yazıp hediye ettiği arkadaşlarından oy istedi. Diğer başkan adayı Yusuf Ziya Tan ise çikolota dağıttı. Okulun 450 öğrencisinin tamamı oy kullandı. Yusuf Ziya Tan 273 oy alıp başkan seçilirken, diğer aday Mısırlıoğlu 127 oyda kaldı. Diğer 3 adayda 50 oyu paylaştı. Sistemin çok kolay olduğunu ifade eden yeni başkan Tan, oy için dağıttığı çikolata ile ilgili şunları söyledi: "İnsan çikolata yerken daha düzgün düşünüyor ve mutlu oluyor. Hatta çikolata eskiden tedavi amaçlı kullanılırmış. Ben konuşurken hem arkadaşlarımın ağzı tatlansın, hem de beni daha keyifli dinlemelerini istedim."

Reklam
Reklam

SEÇİMDE BAŞBAKAN ERDOĞANI VE PROJELERİNİ ÖRNEK ALDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sevdiğini idile getiren Tan, Başbakan Erdoğan'ın projelerinin ilgisini çektiğini belirtti. Başbakan Ekrdoğan'ın öğrencilere birer adet tablet projesi olan 'Fatih' projesini okul arkadaşlarına vadeden Tan, "Ben bu projeyi kendime ilham kaynağı olarak seçmiştim. 2013 yılında gerçekleştirmeyi hedefliyorum. Bu projenin içeriğinden de bahsedeyim okulumuz kolej olduğu için tablet bilgisayarlar gelmeyecek bu projeden dolayı. Biz bu tablet bilgisayarları velilerimizle ortaklaşa bir çalışma yürütüp almak istiyoruz. Okulda kazandığım bu tecrübe ile ilk önce Alanya Belediye Başkanlığı ve ardından Başbakanlık daha sonra da Cumhurbaşkanı olmak istiyorum." diye konuştu.

Kurşun kaleme ismini yazarak oy için arkadaşlarına dağıtan Mısırlıoğlu, seçimi kaybetmesine rağmen üzülmediğini söyledi. Gelecek yıl tekrar aday olacağını ifade eden Mısırlıoğlu şöyle konuştu: "Arkadaşımızla aynı sınıftayız. Arkadaşımı kutluyorum. Kazanmayı çok istedim ama kazanamadım. Bir daha ki seçimde yine adaylığımı koyacağım. Bana oy veren ve vermeyen bütün arkadaşlarımı kutluyorum."

Reklam
Reklam

DEVLETİN PROJESİ İLHAM KAYNAĞI OLDU

Devletin elektronik oylamaya geçme planlarının kendileri için bir ilham kaynağı olduğunu dile getiren Okul Müdürü Emrullah Rüzgar, okulun internet sitesinden her öğrencinin kendi şifresiyle sisteme girdiğinu söyledi. Öğrencinin, 'Başkanlık seçimi' bölümüne girip seçmek istediği adayların fotoğraflarının yanındaki butonu işaretleyerek oylamaya katıldığını anlatan Rüzgar, 1 öğrencinin sistem üzerinden sadece bir oy kullanabildiğine dikkat çekti. Öğrencinin şifresinin kendisine özel olduğu için başkasının bu sisteme girip onun üzerinde oy kullanmasının mümkün olmadığını belirten Okul Müdürü Rüzgar, bu sistemle öğrencilerine güvenli bir oylama yaptırdıklarını kaydetti. Rüzgar, teknolojik bir oylama ile demokrasi eğitimini de vermiş olduklarını dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz