‘özel Yetkili Mahkeme’ Değerlendirmesi

Ordu Sema Hukuk ve Tahkim Derneği Başkanı Avukat Kadir Umut Demir, “Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması...

Ordu Sema Hukuk ve Tahkim Derneği Başkanı Avukat Kadir Umut Demir, “Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması demokrasiyi, gelinen bu noktadan çok daha geriye götürebilir” dedi.

Av. Kadir Umut Demir düzenlediği basın toplantısında, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmalarına yönelik çalışmaları değerlendirdi. Demir, özel mahkemelerin kaldırılmasına yönelik yürütülen çalışmaların doğru olmadığını söyleyerek, “Özel Yetkili Savcılık ve Mahkemeler, ihtiyaç üzerine kurulmuş ve Anayasal düzene karşı suçlar, organize şekilde uyuşturucu üretimi ve satışı, cebir ve tehdit içeren çıkar amaçlı organize suçlar, terör suçları, ve casusluk gibi devlet ve topluma karşı çok ağır tehlike arz eden suçlar ile mücadele için kurulmuş, ihtisas savcılık ve mahkemeleri olup benzer suçlar bakımından pek çok Avrupa Birliği ülkesinde ve diğer demokratik hukuk devleti sayılan dünya devletlerinde de ihtisas mahkemeleri bulunmaktadır. Ancak bu düzenleme kabul edilirse bunlardan yalnızca ‘silahlı terör örgütü suçlarına’ bakılabilecek, diğer suçlara ise yerel mahkemeler bakacaktır. Bu durum ise hem diğer davalarda gelinen aşamaları tamamen sekteye uğratacak, hem de silahlı terör örgütlerinin bağlantılı suçlarının araştırılmasını engelleyecektir. Sonuç olarak Özel Yetkili Mahkemeler, günümüz dünyasında hukukun ayrılmaz bir bütünü, suça karşı mücadele için gerekli bir olgusudur. Dünyanın tüm ülkelerinde bulundukları gibi gelişmiş ülkelerde yetkileri git gide artırılmaktadır. Buna karşın bizim ülkemizde tam da demokrasi ve hukukun üstünlüğüne olan inanç yerleşmeye başlamışken yapılacak böyle bir düzenleme devletimizi gelinen noktadan çok daha geriye götürecektir. Devletimizin ve milletimizin geleceğini bu denli ilgilendiren bir konuda düzenleme yapılmadan önce milletin iradesine başvurulmalı, en azından bir kamuoyu yoklaması yahut referandum yapılarak halkın bu konuda ne düşündüğüne bakılmalıdır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Demir, hükümetin böyle bir düzenlemeden vazgeçmesi gerektiğini vurgulayarak, “Hükümetimizin, bir takım kaygılardan dolayı son derece kaygan bir zeminde olan demokrasimizi, gelinen bu noktadan çok daha geriye götürebilecek böyle bir düzenlemeyi yapmaktan vazgeçeceği temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: