Özel'den "yeni seçim" iddiası

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Soli Özel, 3 Kasım seçimlerinin daha sonra yapılacak bir seçim için ön seçim niteliği taşıdığını ileri sürdü. Özel, bunun nedenini; "İş başına gelecek parti ve liderinin bütün yükü uzun süre kaldıramaz" şeklinde açıkladı.

Özel, Washington Yakındoğu Politikaları Enstitüsü'nün düzenlediği toplantıda,değerlendirdiği bir dizi kamuoyu araştırmasına göre, halkın şimdiye kadar fayda görmediği partileri Meclis'e sokmayacağına inandığını belirtti.

Özel, Strateji İletişim'in kamuoyu araştırmalarına göre, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) ya iktidara gelebilecek şekilde oy oranına sahip olacağını ya da kurulabilecek bir koalisyon hükümetinde önemli rol oynayacağını söyledi.

"MİLLİYETÇİLİK ARTIYOR"

Türkiye'de seçmenin eğitimsiz olduğunu ve gittikçe daha milliyetçi eğilimler taşıdığını da kaydeden Özel şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Avrupa Birliği'ne karşı çıkalanların yüzde 27'si üniversite eğitimi almış kişiler. Bu grubun AB'ye karşı çıkma nedeni de ulusal egemenliğin ve bağımsılığının tehlikeye gireceği. Genç Parti'nin de yükselişinden görüleceği gibi milliyetçilik artıyor. Genç Parti, Meclis dışıda kalması muhtemel bütün partilerin yanısıra diğer partilere gidecek oyları da topluyor."

"İKTİDARA GELEN PARTİNİN EKONOMİK YÜKÜ AĞIR OLACAK"

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Soli Özel, Türkiye'de Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Batı karşıtı duyguların gittikçe arttığına, bir yanda yoksulluk sürerken IMF fonları olmadan durumu kurtarmanın zorluğuna dikkat çekti. Özel, seçimlerin sonunda iktidara gelen partinin ekonomik yükünün ağır olacağını ve bu yönde başarı sağlanamadığı takdirde en çok 2 yıl içinde yeni seçimlere gidileceğini savundu.

Seçim kampanyasında AB yanlısı programı en kuvvetli olan partinin AK Parti olduğunu belirten Özel, seçimlerden sonra AK Parti, Doğru Yol Partisi (DYP) yerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile koalisyona gitmeyi de tercih edebileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

AB'ye adayların durumunun belli olacağı Aralık ayındaki Kopenhag zirvesi yaklaşırken partilerin AB ile ilgili tutumlarının da daha iyi görüldüğünü söyleyen Özel, Kıbrıs konusunun hassas olduğuna dikkat çekti. Özel, "Sorun çözülmeden Kopenhag'da Kıbrıs üyeliğe kabul edilir, Türkiye'ye hiçbir şey verilmezse Türkiye'de AB'ye karşı büyük tepki oluşur. Kıbrıs birliğe alındığı takdirde ise Türkiye ilhak yerine Kuzey Kıbrıs'la daha çok bütünleşme yoluna gidecektir. Kıbrıs konusu üzerinde Ecevit'in de rol oynaması mümkün" dedi.

"TÜRKİYE'DE KİMSE SAVAŞ İSTEMİYOR"

Irak'ta operasyon ihtimaline de değinen Soli Özel, seçimlerden önce bir harekat ihtimali olsaydı seçimlerin iptalinin söz konusu olabileceğini söyledi ancak böyle bir operasyonun hem Amerika'daki hem de Türkiye'deki seçimler sonrası olması ihtimalinin arttığını kaydetti. Özel, Türkiye'de kimsenin savaş istemediğini de vurgulayarak, "Türkiye'de hiç kimse Irak'ta savaş istemiyor. Bu konuda görüş birliği var. Birilerinin Amerikan yönetimini savaşa karşı ikna etmesini umuyoruz. Ancak Amerika buna karar verirse Türkiye'nin de üzerine düşeni yapacağına dair bir anlayış var. Umarım Türkiye'nin, Kuzey Irak'ta Amerikan kara kuvvetlerine katılması istenmez" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kaynak: İHA