Özelleştirme rüzgarı hızlı esiyor

Ankara (AA)- Türkiye'de 1986 yılından bu yana 29,3 milyar dolarlık özelleştirme geliri elde edildi.

Bu güne kadar gerçekleştirilen en büyük özelleştirmeler arasında ise Türk Telekom, Tüpraş, Erdemir, Petkim, İzmir Limanı, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Zincirlikuyu arazisi, Mersin Limanı, Araç Muayene İstasyonları ve Eti Alüminyum bulunuyor.

1986-2005 döneminde toplam 17,7 milyar dolarlık özelleştirme geliri elde edilirken, 2006 yılında 8,1 milyar dolarlık, 2007 yılında ise 3,5 milyar dolarlık özelleştirme geliri sağlandı.

Reklam
Reklam

1986-2007 döneminde gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarında blok satış yöntemiyle gerçekleştirilen özelleştirmelerden 18,2 milyar dolarlık, tesis ve varlık satışlarından 4,1 milyar dolarlık, halka arz uygulamalarından 5,2 milyar dolarlık, İMKB'deki satışlardan 1,3 milyar dolarlık, yarım kalmış tesis satışlarından 4,4 milyon dolarlık, bedelli devirlerden ise 552,4 milyon dolarlık gelir sağlandı.

Bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük özelleştirme, Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesinin 6 milyar 550 milyon dolara Oger Telekom'a satışı oldu.

Yetkililer, yeni dönemde, özelleştirmelere kaldığı yerden devam edileceğini ve ilk sıralarda köprü otoyollar ile Tekel'in sigara bölümünün yer alacağını kaydetti.

Köprü ve otoyol özelleştirmesi için çalışmalar sürerken, danışman firma belirlendi. İşletme hakkı devri yöntemiyle 2 köprü ve 6 otoyolun tek tek mi yoksa bütün halinde mi özelleştirileceğine ilişkin stratejinin Eylül ayında belirlenmesi hedefleniyor.

ÖİB, köprü ve otoyol özelleştirmesi için 2007 sonuna kadar ihaleye çıkmayı ve 2008 yılının ilk yarısında ihaleyi tamamlamayı öngörüyor.Tekel'e ait sigara fabrikalarının blok satış yoluyla özelleştirilmesine dönük bütün hazırlıklar da tamamlanırken, hükümetin kararı ile özelleştirme ihalesine 15 gün içinde çıkılabilecek.

Reklam
Reklam