Özelleştirme yapmaya mecburuz

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, özelleştirmede 2003 yılında 2.2 milyar dolar seviyesinde uygulama yapıldığını ve toplam 248 milyon dolar seviyesinde nakit girişi sağlandığını söyledi.

Hükümetin özelleştirme programı ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Unakıtan, Türkiye'nin özelleştirme yapma mecburiyeti olduğunu belirterek, "Özelleştirme programı, hükümetin programı, bakanlara göre değişen bir program değil. Kararlılıkla aynı program üzerinde yürüyoruz. Biz yaptığımızı ve bundan sonra 2004 yılında yapacaklarımı açıklıyoruz. Tekel'i daha fazla fiyata satacağımıza inandığımız için yeniden özelleştirme planı uyguluyoruz. Özelleştirme hedefimiz var. Fakat rakam beyan etmiyorum. Önemli olan yapacağımız iş yaptığımız işle kendimizi göstereceğiz. Özelleştirmelerle ilgili fiyat hariç tarihini, hangi şirket olduğunu açıkça belirtiyoruz. Bundan somut daha ne söyleyebilirim" dedi.

Reklam
Reklam

2004 YILI ÖZELLEŞTİRME PROGRAMI Unakıtan, Telekom'un yüzde 51 oranındaki hissesinin blok satışı için özelleştirme sürecinin 31 Mayıs'a kadar başlatılacağını söyledi. Tekel'in özelleştirilmesinde strateji belirleme çalışmalarının mart ayı içerisinde tamamlanacağını ve bir takvimin belirleneceğini belirten Unakıtan, yine 2004 yılı içerisinde THY ve ERDEMİR gibi hisseleri, İMKB'de işlem gören kuruluşlar için halka arz uygulamalarının da gündeme geleceğini kaydetti.

Şans oyunlarının özelleştirilmesiyle ilgili ön görüşmelerin sürdüğünü, TÜGSAŞ'ın Kütahya ve Samsun gübre fabrikaları, SEKA ve Sümer Holding'in kalan işletmelerinin bu yıl özelleştirileceğini ifade etti.

PETKİM için muhtemel yatırımcılarla gerekli görüşmeler yapılacağını hatırlatan Unakıtan, "PETKİM'in bu yıl içinde özelleştirilmesi hedefleniyor. PETKİM ile ilgili alacak olanın bir yatırım yapması gerekiyor" diye konuştu. Unakıtan, ayrıca araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesinin en çok önem verilen özelleştirmelerden biri olduğuna işaret ederek, "Diğer kuruluşlardan İMKB ve İAB'nin SPK ile işbirliği içinde kendi tutacakları danışmanlarla özelleştirme stratejilerinin belirlemeleri benimsenmiştir. İMKB ve İstanbul Altın Borsası özelleştirilmesi, kuruluşların özel yapısı dikkate alınarak SPK ile işbirliği içinde belirlenecek" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"ÇAĞDAŞ BİR DAVRANIŞ DEĞİL" Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Unakıtan, özelleştirmede yurt dışındaki işçiler için de tanıtımların yapılacağını, ancak yerli yabancı ayrımı yapmadan özelleştirmeyi aynı şartlarda yapacaklarını söyledi. Özelleştirilen kuruluşlardan hem iyi gelir sağlayacaklarını, hem de bu şirketlerin yapılacak yatırımlarla yeni istihdam oluşturacaklarına değinen Unakıtan, "Özelleştirilen bazı kuruluşlarda yeni yatırımlar yapılıyor. Bunlar devletin elinde kalsa gerekli yatırımı yapamayacaktık" şeklinde konuştu.

Kamu bankalarını da özelleştireceklerine işaret eden Kemal Unakıtan, bankaları kuvvetlendirdikten sonra satmak istediklerini ve bankaların 2003 yılı performanslarının da iyi olduğunun altını çizdi. Otoyol ve karayolları da bu yıl içinde özelleştirme kapsamına alacaklarını kaydeden Unakıtan, yabancı yatırımcıların özelleştirmede istenilen şekilde fazla olmadığını, ama Türkiye'nin en azından özelleştirme yapamayacağı tereddüdünü giderdiklerini vurguladı. Unakıtan, özelleştirmeye karşı çıkmanın çağdaş bir davranış ve Türkiye'nin menfaatine olmadığını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam